Nyår

Allt lugnt med Tees än så länge.

GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR VI ER ALLA!!!

God Jul

God Jul.


Fredagen började som vanligt med hundpromenaden, sedan lite pyssel hemma och så var det dags för Timos koll av astman. Han fick blåsa i ett munstycke både häftigt och långsamt. Det hade inte gjort någon nytta med att öka medicindosen, så han återgår till normaldosen.

Hans lungkapacitet hade minskat något, kanske med åldern. Birgitta skulle prata med doktorn och kanske skulle han få testa en ny medicin och se om det hjälper.

Så det blir mycket tabletter i jul, men bara det kan bli bättre.

Sedan var vi och handlade mat, vi skulle bara ha lite, eftersom vi skall vara hos Christel med familj julafton, men det blev mycket pengar ändå.

Så blev det lite städning och i morgon skall Timo åka till Vittsjö för att åka med Tikkanens till

kyrkan för att lyssna på finska julsånger. Det brukar han göra varje år. Sedan är det dags för sista julpyntandet.
 

image300


Men vi tar det lugnt i julhelgen, desto livligare blir det efter nyår när Suzan och Hannah och Svante kommer ner.

Så vi önskar alla, både släkt och vänner i både Sverige och Finland en riktigt GOD JUL genom hundarna ,som så ofta har figurerat i vår blogg, vår egen Tees och Carinas Shiva och Vittra ute på Hovdala, söder om Hässleholm, med Finjasjön i bakgrunden, där de ofta rastas.


image301

SPA

Så randades den spännande dagen, först frukost och en runda med Tees, sedan skulle vi till Hälso-oasen på Garnisonen, en present som jag hade fått från barnen. Norra Skånes favoritkort hade gå 2 betala för en och det utnyttjade vi. Vi kom till Hälso-oasen och fick instruktioner, om hur det skulle gå till, av en jättegullig tjej.

Först började det med ett varmt bad, med rosmarin i vattnet. Det kändes underbart, helst nu när vi själva inte har badkar. Det spelades lugn musik i bakgrunden.

Sedan fick vi badrockar att ta på oss och vi fick sätta oss i anatomiskt riktigt sköna stolar. Nu var det dags för ansiktsrengöring med massage och fotinpackning och massage.

Först värmdes ansiktet med varma handdukar och sedan fick vi lerinpackning och så sprutades rosendoft över. Det kändes skönt och vilsamt.


image297  Timo tycker att det är lite "skämmigt" det är ju bara för damer

Under tiden fick fötterna en inpackning med bl a fänkål. Så låg vi så ett tag och sedan rengjordes ansiktet från leran och masserades, det var otroligt skönt och så var det dags för fötterna, de masserades med en svalkande kräm.

image298

När vi var färdiga kände vi oss som nya människor. Vi fick höra att det tom hände att kunderna somnade under behandlingen. Timo höll på att hoppa upp och krama henne efter ansiktsbehandlingen, så skönt var det och han berättade det för henne.


image299 Så här nöjd såg Timo ut efter behandlingen, len som en baby i ansiktet

Därefter for vi till Asia Corner för att äta lunch, det var Timos födelsedagspresent som gick åt. Carina kom också dit och åt lunch. Det smakade otroligt gott och mätta blev vi då.

Sedan hämtade vi Tees och körde henne hem till Carina, för vi skulle vidare till Kristianstad.

Väl framme där, gick vi i ett par affärer, bl.a. hittade vi en pilkorg till Carina och hennes ved.


Sedan var det dags för vårt egentliga ärende i Kristianstad, jag skulle till sjukhuset och ögonbottenfotograferas pga. min diabetes. Det är ingen rolig historia, det svider och sedan kan man inte se ordentligt pga. att pupillerna blir stora och känsliga för ljus. Jag mår väldigt dåligt av det, men enligt sjuksystern såg hon inga fel och det kändes ju skönt.

Vi for hem igen, det var inte lönt att gå i fler affärer, hämtade Tees och tog det lugnt en stund. Sedan for Timo till Hässleholms kyrka, eftersom skolan hade avslutning där. Jag fick stanna hemma, eftersom jag kände mig dålig. Timo fick en chokladask av rektorn, eftersom han varit klassmorfar. Den var god.

På torsdagen hade Timo mera ont i armen, trots värktabletter, så vi beslöt att åka till sjukhuset. Doktorn konstaterade muskelinflammation och rekommenderade mera värktabletter (Timo hade tagit för få, hm) plus inflammationshämmande medicin. Timo är rädd att bli ett medicinvrak, men vi hoppas att det ska gå över, ty det är jobbigt att ha ont så länge. Det påverkar hela familjen, bara Tees kan få honom på gott humör igen.


Elände

På torsdagen innan sista vattengympan, tankade vi bilen och när vi kom till gympan, tyckte jag att det luktade bensin, men trodde att Timo hade spillt på bilen.

Nästa morgon när vi kom ut till bilen, luktade det mer bensin och Timo tittade under bilen, en pöl med bensin syntes, så vi for till Saab och lämnade in bilen.

Sedan promenerade vi med Tees till city och Kvantum och hem, en bra runda med mycket nytt att lukta på för Tees.

Saab berättade att det var en specialslang som läckte och den fanns inte på lager, så vi var utan bil under hela helgen.

Timo var på massagen och troligtvis fick han en nerv i kläm i armen, för han har haft ont hela tiden och det vet ju alla, att när karlar har ont, så hörs och syns det verkligen. Han har fått värktabletter, som hjälpt lite, men han blir ju så trött av dem.

På fredag kväll ringde Thomas, att nu hade han en ny diskmaskin och att han kom på lördag kväll efter jobb med den. Det blev till att städa i köket och vaskskåpet ,så att det var klart för installation.

 Under eftermiddagen kom Christel, Lars och Erica med deras gamla köksmöblemang, eftersom de köpt nytt. Timo tänkte slipa ner deras gamla och så kan vi ha det istället. Mycket jobb, så vi får se när det blir av. På kvällen kom så Thomas och hans kompis och satte in diskmaskinen, så skönt att disken blir ren igen. Vi åt varma mackor och Carina kom, så att vi kunde skicka med julklapparna till Landskrona, två säckar.


image289


Vi kollade så att maskinen inte läckte och körde några maskiner, allt ok. På söndagen tog vi en promenad ner till stan och skulle titta lite på julsaker, men vi var för tidiga så det blev kondis och lite gott istället, inte så dumt.

Hurra nu är alla julklappar klara och inslagna och julkorten skickade, många med mail, behändigt eftersom Carina ordnade till en bild åt oss.

Timo skulle gå en runda med Tees och jag till stan och apoteket, vilka problem Tees fick, hon ville ju inte, att vi skulle gå åt var sitt håll utan satte sig och tittade långt efter mig. Nå med lite godis gick det till slut.

När jag kom hem igen, var hon lycklig och ville ligga i knäet en stund. Som extra bonus fick hon sedan följa med mig, Carina och hundarna en tur på Hovdala och det är alltid populärt, men vi var ganska trötta när vi kom hem.

Timo ändrade sin skoldag till tisdag, eftersom de är lediga på torsdag och så skulle det ju serveras julmat och det gillar Timo. På morgonen kom så Carina och körde honom till skolan, eftersom vi inte har fått vår bil ännu. Hoppas att det löser sig snabbt, för i morgon har vi ett tufft program och behöver bil.



image290 så här långt har man hunnit nu.


I skolan var klassen uppdelad i önskade grupperingar, en del ville hålla på med mat, en del sjöng i kör och själv var jag med gruppen som hade önskat jullekar och pyssel. Jag lärde mig en del nya lekar fast det var väldigt ålderdomliga tydligen samt så gjorde vi julljus av bivax som barnen fick ta med sig hem. Efter pysslet hade barnen mattetimme som jag kunde hjälpa till med.

image291

Lärarinnan Anette var hemma men Linda skötte mattetimmen samt berättade en julhistoria på eftermiddagen. Lunchen var dagens höjdpunkt för barnen, de pratade om det redan tidigt på morgonen. Jullunchen, innehållande flera sorters sill, olika sallader, ägg, skinka, brunkål, köttbullar, prinskorvar och Janssons Frestelse mm. (så Timo behöver ingen julmat mer) Som måltidsdricka var det julmust till barnens glädje. Klassmorfar och lärare kunde avsluta måltiden med en kopp kaffe och ett stort pepparkakshjärta. En av barnens mamma kom med flera buketter, som var tänkta till Anette, Linda och lilla mig. Innan dagens slut tackade jag barnen för den vackra buketten./Timo


Carina och jag och hundarna var på Hovdala, så att hundarna skulle springa av sig och de njöt av det. Carina försökte få till bra bilder på hundarna, men det var alltid en, som ville springa därifrån, naturligtvis Tees. Men vi får se om det blev till någon bild.


image294 Tees i trollskogen

image295  Jag stannade en liten stund.

image296  sedan var jag nere igen,

det är inte lätt, när man bara vill springa.

Timo ringde, att bilen var klar, så vi skyndade oss hem och Carina körde oss till Saab. Skönt att ha bil igen, men vad dyrt. Det blir inga julklappar till oss själva, först soffan, sedan diskmaskinen och nu bilen. I morgon skall vi ut på lite "äventyr" men det är en senare historia.

image292  Så här gillar jag att ligga hos matte,
 
det känns så tryggt, men att mattes ben domnar bort gör ju ingenting
.


Lucia

Lucia.


Nu har vi båda varit och fått massage och vad det kan göra ont och man betalar för det. Efteråt var vi ganska matta och hittade många ömma punkter, men bara det kan hjälpa i framtiden. Vår lucia startade ganska omskakande. Vid ½ fyratiden mådde jag dåligt och viskade: Timo är du vaken? Han svarade ja så vi gick ner i nedervåningen, jag för att göra en sockertest och Timo för att ta hand om Tees. Hon blir så överlycklig när vi kommer ner till henne, som om vi varit borta en hel vecka.

Mitt blodsocker dippade rejält och jag mådde tjyvens, i med 2 leverpastejmackor och 2 glas mjölk (givetvis hade jag inget godis hemma, det hade vi ätit upp), Timo släppte ut Tees och hämtade Norra Skåne, sedan gick vi upp igen och försökte sova lite. Klockan ringde ½ 7 eftersom Timo skulle till skolan. Vi var inte särskilt pigga någon av oss och jag försökte sova lite till.

När jag kom ner igen blev Tees jätteglad och hoppade upp i knäet och ville gosa lite, det passade mig ganska bra, då blev det lite mjukstart på "morgonen". Sedan frukost vid ½ 11 och så fick jag ta en tur med Tees. Lite sent för hennes del och eftersom hon löper just nu var det till att springa nästan hela rundan. Hon skulle ju nosa överallt, så det blev en liten strid vilken väg vi skulle ta.


image286

När vi kom hem tog jag fram vår luciastake som har en rolig historia. Vi köpte den, när vi bodde i Helsingfors, på Svenska Kyrkans basar. Det fanns 2 exemplar och vi tog den ena och den andra tog Oili och Claes.  Han gick på samma finskkurs som jag. Så nu varje lucia tänker vi på dem och undrar hur de har det där i Finland. Han stannade kvar och fick en dotter, Clara och nu har han säkert lärt sig riktigt bra finska, medan min försvinner mer och mer./Gunilla


I skolan efter några lektioner gick vi alla ner till skolmatsalen och satte oss. Varefter klass 3 kom med ett mycket vackert luciatåg, där Annie var en helt förtjusande liten luciaflicka. Efter många vackra julsånger så fick vi 2 stora pepparkakor samt saft ev. kaffe. Tyvärr hade jag glömt kameran hemma. Och nu hade Linda åter kommit tillbaka efter semestern i värmen. Det syntes på hennes färg i ansiktet att hon hade fått njuta av mycket sol.

När jag kom hem från skolan åkte vi till Christel och fick nybakade lussekatter och pepparkakor så det blev lite luciastämning och flickorna sjöng julsånger för oss.


image287



image288  Sandra som hämtat sig efter sin lunginflammation.

I kväll är det dags för varmvattengympa på sjukhuset, kan det månne komma en lucia där? Annars får jag väl titta på tv och få lite luciastämning./Timo

Det blev ingen lucia ,men levande ljus vid bassängkanten och julsånger. Efteråt blev det fika ,med hembakade bullar och dricka och apelsiner, mums, så nu är vi varma, trötta och mjuka i kroppen. Hoppas att denna natten blir bättre än förra.


Gymnastikavslutning och vedhämtning

Så var det dags för gymnastikföreningen Örnens julavslutning i Qpoolen. Det började med kaffe och pepparkakor och sedan släpptes vi in. Allra först ett stort luciatåg med alla deltagare och solosång av lucia.


image278

De allra minsta började och visst är de näpna, sedan kom de lite mer avancerade, däribland gruppen Vågen med Erica och de var duktiga med sina hopp och volter.
Sedan var det dags för de äldre flickorna och de är otroligt spänstiga och duktiga, tom en pojkgrupp var i farten, tyvärr bara med 2 deltagare pga. sjukdom osv. Sedan slutade det med en långdans i gymnastiksalen och så var föreställningen slut. Och visst hade alla varit duktiga.


image280


image281 Så här såg Erica ut efter uppträdandet, jag tog en bild så att morfar kunde se det när jag kom hem.

På måndagen for vi till Vittsjö, för att hämta ved till Carina, de behövs inför kylan. Först släppte vi de 3 musketörerna (Shiva, Tees och Vittra)och vad de sprang, det var mycket spring i deras ben, det gick så fort att kameran inte hann fram.


image282

image283

image284


image285

Sedan fick de sitta i bilen medan vi lastade släpet med hjälp av Figge och efter det en runda till för hundarna igen på golfbanan. Sedan for vi hem för avlastning hos Carina. Vi märkte då att Figge saknades, han hade burit en hel del ved ,som vi nu fick ta själva.

Det var lite svårare, dels var vi lite trötta och dels ville hundarna hjälpa till med bärandet, det var ju stora goda pinnar vi bar på, de smakade gott med bark och allt. Till slut fick vi av allt och lämnade tillbaka släpet och nog skall vi sova gott i natt tyckte vi.


Sedan är det roligt att det börjar komma in kommentarer på vår blogg, då vet vi ju vem som följer oss, så fortsätt med det.


Idag har Timo sin kolgympa och jag skall gå och få massage ,det kan ju behövas efter bärandet. Annars är det mest julklappsinslagning på programmet och så skall ju Tees ut på sina rundor.


Badavslutning
Jag glömde att berätta Timos dråpliga "äventyr" på vattengympan sist på Hässleholmsgården. Det hade varit uppehåll en lördag men nu var det dags igen. Man hade reparerat bassängen och höll på med damernas omklädningsrum, varför vi fick vara i herrarnas. Då blev ju Timo utan omklädningsrum och han ville inte klä om på toaletten, utan fick vara hos karategtänget (hoppas att han inte hann lära sig för mycket) sedan kom han in efter oss.
Efter ett hårt pass blev vi bjudna på glögg och julgodis, eftersom det var sista gången innan jul. Där rök kaloribortfallet. Efter gemytligt prat var det då dags för påklädning igen och Timo skulle ta sig igenom vårt rum, jag fick gå före och fråga ,om det var klart och Timo lovade att titta i golvet. När han var nästan ute, ropade en dam, att här finns inget ,som du inte har sett förut och Timo blev lite generad och hoppas att allt är klart för nästa termin, så att herrarna får ha sitt eget omklädningsrum. Nu har vi en gång till med varmvattengympa på sjukhuset sedan är det juluppehåll och man hinner stelna till igen.


Norra Skåne, Ullared, Finlands självständighetsdag samt julbord

Tisdagen den 4 dec. ( på Carinas födelsedag, som hon inte firar, men vi lurade henne och bjöd på middag, med present från Tees. Carina undrade, om Tees hade betalt med grisöron), var Tyckarna vid Norra Skåne inbjudna att närvara, när tryckpressarna skulle startas för följande dags tidningar.

Vi började kvällen med glögg och pepparkakor alternativt kaffe med kaka.



image268  Madelein Leth

Mimmi och Madde tog emot oss, samt informerade oss om tidningen samt informerade oss om alla problem, som hade varit nu i höst, med nya tryckpressen, som givit tidsproblem, så att tidningen inte alltid kom ut i tid. Då går telefonerna varma på redaktionen så klart!



image269



När så tryckpressarna startas är det alltid Laholms Tidning, som trycks först och sedan trycks vår egen Norra Skåne.

image271




image272



image274



image276

Vi började med fikat kl 21.00 och vid 23.30 var man åter hemma efter att Norra Skåne gav oss en julklapp av chokladmodell. Den smakade utmärkt, varför Gunilla och jag redan har ätit upp samtliga chokladbitar redan!!!!




Redan på onsdagen den 5 dec. ville Gunilla att vi åter skulle besöka det hemska varuhuset Ullared. Lydig som man är och alltid varit, så blev resan av så klart. Först skulle även Gunillas lillasyster Siv hämtas i Vittsjö, eftersom hon ville följa med. Sin vana trogen bjöd hon på morgonkaffe, vi hade frallor med oss, så vi kunde hålla oss vakna hela vägen till Ullared.. Termometern visade + 9 grader och det regnade nästan hela dagen, så det var kanske inte så dumt att förlägga tiden inne på Ullared. Det var i huvudsak julklappar som systrarna inhandlade. Vissa artiklar är faktiskt mycket billigare där, än hemma i butikerna i Hässleholm. Men vilket "käringrally" som jag hörde en kund säga. Och jag håller med! Innan hemfärd intogs en god måltid utanför varuhuset. Må det dröja länge till nästa gång!




image277  Så här lycklig såg Timo ut när vi skulle köra hem, trots att han inte hade fått några nya skor eller kamera.


I torsdags vara det åter skoldags och flera lärare saknades av olika skäl. Influensan och förkylningar drabbar ju även dem. Christels Sandra låg också hemma nerbäddad med feber och allt, det visade sig vara lunginflammation,

Skolbarnen är härliga, när man blir kramad av flera på morgonen. Jag testade och informerade lärare och elever, om de visste vilken stor dag det var. Många visste att det var Finlands självständighetsdag, samt att det firades, att Finland hade varit självständigt i 90 år just idag. På lunchen fick jag problem då 3 olika grupper ropade att de ville att jag skulle sitta just hos dem. Det är inte lätt, att alltid vara så otroligt populär. Man vänjer sig tydligen aldrig.


Eftermiddagen blev viloperiod, så att Gunilla och jag skulle "orka" att gå på Wittsjö Golfklubbs "sponsorjulbord" på Ekbacka Krog vid 19 00 tiden. Kvällen blev mycket lyckad med god mat och goda drycker, samt mycket prat med klubbens pro Lars Jagetun och familjen Kerstin och Tommy Axelsson från Osby. Stämningen var hög vid båda långborden. Krögaren på Ekbacka Krog är även krögare på klubbens restaurant i Vittsjö under spelsäsongen. Så vi åkte senare hem, mätta och belåtna.


För att sluta med en "rolig" historia så har vi köpt en sk Amanda, en gammaldags dammsugare med flera roterande borstar. När vi skulle dammsuga mattorna, eftersom Tees fäller så otroligt, blev Tees mycket nyfiken och hoppade runt dammsugaren och vips ,så var halva hennes öra inne i borsten. Hon såg väldigt konfunderad ut, men vi fick ut örat i helt skick. Så förhoppningsvis skall Tees akta sig i fortsättningen.   


LANDSKRONA, VASATORP OCH RYA GOLFKLUBB.


Måndagen den 3 december var det dags för "årets gubbaträff" i Landskrona. Vi började dagen med en fältvandring och njöt av Landskronas nybyggda greenområden. Vilket fantastiskt arbete som är nedlagt av banteamet. Grattis, grattis!


image263 Diskussion på Landskrona Golfklubb, Håkan, Sune och Roland


Sedan åkte vi till kanske Landskronas tjusigaste matplats, Strandpaviljongen, alldeles utmed Öresund, med utsikt över båttrafiken i sundet samt ön Ven och Danmark i bakgrunden. Maten var av utmärkt skånsk tradition och smakade utmärkt gott.


Nästa tripp blev till Vasatorps Golfklubb och deras otroligt stora anläggning. Ordningen i den stora verkstaden samt maskinhallen höll hög ordning och finish.


image266

Ute på den ombyggda och nybyggda golfanläggningen hittade vi en gammal medarbetare till mig, Knut Starfeldt i ett kabeldike,

image264

som grävdes av "bagaren" Bengtsson, en av Skånes skickligaste grävmaskinister på golfområdet.
 

image265

Vasatorps gamla del har byggts om mycket för att likna "Sand Golf" i Jönköping (samma arkitekt). De nya banorna är helt enligt "Sandidén". Vasatorp har 2 st18-hålsbanor samt en 9- håls korthålsbana. Fy vad stor anläggning!



image267


 

På hemvägen körde Håkan via Rya Golfklubb, så vi såg deras stora klubbhusområde. Rya hade även tagit ner en mängd träd så karaktären var ändrad på en del håll.

Då kvällen nalkades var det åter dags att hitta lite föda till gubbarna, så Håkan tog oss till restaurangen Tycho Brahe, vars kök lagade några helt fantastiska rätter åt oss. Själv intog jag en superb laxrätt med fantastiska kryddor. Mums, mums.


Solen hade gått ner för länge sedan, så vi intog övernattningsrummet för en liten kvällsöl innan sängarna kallade på oss. Till grannar hade vi ett gäng polska byggnadsarbetare som byggde hus i Malmö.

På tisdags morgon bjöd Håkan in oss på frukost på golfklubbens personalmatsal. Jag hade bråttom hem till Floragatan och gymmet, men Håkan Nilsson tog de övriga med sig, för att visa bl a. 14: e hålet som har byggts om till en verkligt vacker pärla. Vi gubbar planerar ett försöka få till stånd en årlig "gubbaträff" för dem som har varit med i svängen minst 25 år. Återstår att se hur vi lyckas.

Undertecknad tyckte att vi hade en mycket lyckad och varm träff, varför jag måste tacka särskilt Håkan Anderberg, Sune Fasth samt Roland Knutsson för en trevlig samvaro.    


Skoldags igen och SGA-möte

image261

Så var det dags igen för en skoldag, så här ser skolan ut ,nu när den skall byggas till, ganska lerigt eller hur?


image262

Här har vi Jenny som lär mig engelska. Vi hade pysseldag, inte min bästa sida, men jag gjorde mitt bästa.

Sedan var det dags att åka till Höör för SGA-möte med bowling och julbord. (SGA=swedish greenkeepers association) Jag var ombedd att sitta mötesordförande  och Stig Persson på Ljunghusen var sekreterare. Nils Johansson blev omvald till ordförande i SGA-Skåne. Mötet gick bra och blev mycket trivsamt. Sedan smakade julbordet utmärkt. Dagens största behållning för mig personligen var ju att träffa gamla och nya kollegor.

RSS 2.0