påsken mm

Så kom då vintern, men den enda i familjen, som gillar den, är Tees. Hon älskar att rulla sig i snön och vill gärna vara ute på tomten och sitta och titta på folk, som går förbi, helst om solen skiner. Hon är en riktig solskenshund, i alla bemärkelser.

image437


image426  Det ligger lite snö kvar på tomten

En dag just innan påsk var vi på promenad med Tees och då kom 2 rådjur springande tvärs över järnvägen och in på golfbanan, efter kom en stor svart hund. Efter ett tag kom hunden tillbaka och försvann in bland radhusen. Så kom en man och frågade om vi sett en hund och vi kunde hjälpa honom med, att vi sett den komma tillbaka och på vår runda sen, såg vi att de hade hittat varandra igen. Som tur var hade inget hänt, det är lite otäckt med järnvägen.


På torsdagen var vi och vattengympade och Timo var med igen och gjorde så gott han orkade, efteråt känns det så skönt att ha orkat med det.


image427  Christel, Timo o Sandra

På långfredagen kom Christels familj och åt lammstek och så dök Thomas också upp och när Carina varit ute med hundarna kom hon också, så nästan hela familjen var samlad. Lars, Marcus, Gunilla och Timo åt åter Memma, den finska påskdelikatessen.


image428  Lars, Marcus o Christel


image429  Här är det bus på gång

image430  Thomas

Suzan var med sin familj uppe i fjällen och firade påsk i sin stuga. Thomas var gullig och hjälpte oss med att hitta kanal 2 på vår tv i köket och sedan hjälpte han mig med videobandspelaren, som hade hängt upp sig, vid ett strömavbrott tidigare, så nu kan jag kanske banda in program igen. Sedan var han hos Carina och hjälpte henne i källaren med ljus och tittade på hennes tvättmaskin, men tyvärr är den nog för gammal.

image438 Erica på besök när mamma arbetade
och de andra upptagna med annat, då passade hon på att kelas med Tees


Tyvärr märkte vi att vår brunn på uppfarten luktade illa (ja det var hundarna som märkte det först så klart) så vi antog att det var stopp där.
 
image431 Timo kollar hur det står till


Annandag Påsk var Carina och vi på kulturhuset och tittade på Casinorevyn från Bjärnum. Det lockade till många skratt och musiken och sångerna var av hög klass som vanligt.


Efter påsken ringde vi Sydspol och de kom hit och spolade rent så att det skulle fungera igen. Det visade sig att det växer rötter i röret, så småningom måste vi nog åtgärda det.



image432 Här är det spolning på gång


image433 En koll ute i gatan också




image434  Tees har första parkett och är mycket
intresserad av vad som händer på gården

Samma dag var det dags för bilbesiktning och bilen börjar ju bli gammal, så man är lite orolig, men det behövde vi inte vara. Den gick rakt igenom utan anmärkningar och ändå har den gått över 18000 mil som kontrollanten sa, men den är underredsbehandlad och noggrant servad hos Saab, så den klarar sig nog ett tag till.


Sedan var det dags att träffa Sandra så att hon skulle träna lite med Tees. De skall försöka gå en agilitykurs, men kanske är Tees lite för livlig. I alla fall tränar vi, att hon skall komma till Sandra på inkallning, så att hon vet att det är Sandra som bestämmer. Det gick ganska bra och vi skall fortsätta träna inför provet på lördag, så får vi se hur det går.



image435 Sandra o Tees


image436  Timo och Rebecka tittar på

Idag onsdag hämtade Timo Carina vid bilfirman, för hennes bil skulle servas och de kollade underredet på bilen och Carina fick en del tips på hur hon skall göra med den. Under dagen kom Siv in till stan, hon skulle hämta sin nya bil, så vi åkte med henne och hämtade den,


image439



efter det for vi hem till Christel och fikade och beundrade Sandras nya rum.


image442

Så kom Anette hem till oss och hjälpte Siv att köra hem sin gamla bil.

Solen skiner idag, men det är kallt på nätterna ,så våren stannade upp. Jag gillar inte kylan alls eftersom jag får värre värk i lederna och inte tycker om att gå ute när det är halt.


Glad Påsk önskar vi alla våra bloggläsare

image425

75-årsgille

I veckan som gick skannade vi (Siv, jag o framför allt Carina) gamla kort från våra album. Det skulles bli till ett collage till Rune, vår bror som fyllde 75 i lördags. Sedan var vi på stan i fredags och handlade lite och då ville Siv att vi skulle köra och titta på bilar, hennes börjar bli lite skrotig. Sagt och gjort, vi var på Bilcentrum och tittade och provkörde en Skoda Fabiavärsting och minsann bestämde sig inte Siv för att köpa den, så efter påsk har hon en ny bil, bara körd 500 mil. Jag försökte att hon skulle ta den direkt, så att vi kunde åka fint, när vi skulle ner till Runes i Landskrona på lördagen, men det gick inte.


När lördagen kom hoppade vi över vattengympan, så att vi skulle orka med festligheterna, först for vi till Petab en stor blomsterhandel i Glumslöv och tittade på lite vårblomster, sedan åkte vi ner till Hofterup och grattade Mathias som hade fyllt 13 år på fredagen.


Därefter var det kurs mot Landskrona och Rune och Laila, vi kom först och kunde ta det lite lugnt och samla oss innan döttrarna, med respektive och barn kom. Rune uppskattade collaget vi hade gjort och det fanns foto, som han aldrig hade sett, är det verkligen jag Gunilla, frågade han mig och det var det ju.



image409


Allra först kom Rose (yngsta dottern) med Tommy, Maja och lilla Ella (en ganska rolig historia eftersom mor hette Maja och fars syster Ella, sedan visade det sig att deras nalle hette Algot, som var Ellas man, så de har bevarat de gamla namnen)



image410


Så kom äldsta dottern Janet med sin Göran, och dottern Sandra med sambon Rickard.


 

image411

  Signe, Maja, Tommy,  Ella, Janet och Göran, men kolla godiset!


Sist men inte minst kom mellandottern Kristin med sin Tonny, My, Dennis och Timos favorit Schnauzern Signe. Timo blev lyrisk och tänkte på sin egen Teri som han hade som liten i Finland. Som tur var hade vi inte Tees med oss, Signe gillar inte andra tikar, kanske hade hon ätit upp Tees:). Men som tur var har vi ju Carina och kompisarna där vi kan lämna henne.


image423
 
Tonny

image412
 
Göran, Kristin och Ella busar
.

image413
 
Göran o Timo slappar.


                                                      image414         


Här är favoriten.

Så började då en kväll med skrattsalva, efter skrattsalva och stämningen var på topp , andan systrarna emellan var rå men hjärtlig. Mycket mat och god mat fick vi och godis därtill, Timo nästan tömde godisbordet.

image415
 
Ungdomshörnan med Maja, My och Dennis.

image416
 
Här är nästan hela gänget.

image417
       
Janet och Gunilla njuter av de goda smörgåstårtorna.

image418
     
Här är Rose, Sandra och Rickard.

image419
 
Siv  diskuterar så mycket att Göran går.

image421
   
En lycklig 75-åring med bild av döttrarna på bröstet, de

trodde aldrig att han skulle ta på sig tröjan, men tji fick de.


image424
     
Hör nu här Boris säger Rune.



Sedan vankades det kaffe och kakor och en underbart god tårta och så lite drinkar.  Kvällen gick fort som alltid när man har roligt och vi fick börja tänka på hemresan. Den gick bra med Siv vid ratten och vi hämtade Tees direkt, en trött Tees, som först hade varit på Hovdala med Carina o kompisarna och sedan en runda med Mia , Viggo och Carina, Shiva o Vittra i 1 ½ timme så hon hade verkligen fått motion. Hon ville inte alls gå ut och kissa för natten utan ville bara sova.


Söndagen var lite avslappnat, vi passade Vittra när Carina o Shiva var på träning och så var Timo och tittade på när Marcus spelade tennis och det var varmt ute och riktig vår i luften, men när vi vaknade på måndag morgon var det kallt och blåsigt och så började det snöa så våren stannade upp igen.

image422

Vilken tur att vi inte hade börjat rensa i rabatterna, vi låter det vara ett tag till.  

Sjukhus bl a

Så var det dags med skolan igen och hur gammal man än är så lär man sig alltid nya saker. Jag hade inte en susning om varför tex. siffrorna fem var V eller 10 X i de romerska siffrorna. Och jag fick ett härligt skratt, när eleverna tränade på siffror mellan 1 och 100, när siffran 40 skulle skrivas med romerska siffror så blev det ju XL och då ropade ett av barnen, o det har ju min pappa. Jag undrar hur gammal en del föräldrar tror att jag är, då jag beklagade mig att engelskan är svår på timmarna och en mamma då svarade, ja på din tid läste ni väl inte engelska!! Man kände sig inte ung precis. Annars är det väldigt mysigt och roligt att få ta del av barnens skolgång. Den liknar ju inte riktigt min från 40-talet.


På fredagen inträffade en stor "katastrof" vår telefon försvann, den dog helt. Vi ringde och anmälde det och de sa att det kunde ta några dagar och det blev många turer, telefonen kom tillbaka och försvann igen i flera omgångar, det tog 8 dagar innan den fungerade helt ok.


På lördagen var jag i Timsfors med finska föreningen på en gudstjänst, de hade en ny ung och mycket gladlynt präst och det var trevligt och gemytligt. Prästen kom ifrån Husqvarna och hon var född i Tammerfors.  Efteråt bjöds det på kaffe, bullar och olika sorters kakor. /Timo


På söndagen drog vi ihop lite ris som Timo hade klippt tidigare så det såg lite trevligare ut i trädgården som blommar så fint med krokus och snödroppar osv. Sedan fick vi avfrosta frysen eftersom vi inte hade stängt dörren riktigt, så nu är det fint där också.


På måndagen hade våren kommit på riktigt, det var varmt och soligt när vi promenerade med Tees, men det kändes lite tungt ändå, Timo hade det riktigt jobbigt att gå, så vi fick sätta oss ner och vila lite. När vi kom hem var vi ovanligt trötta så vi lade oss att vila lite, Timo tom ute i uterummet med Tees nedanför sig.

image404


image405 
Kan man inte få leka med sina pinnar?



 Men när Timo vaknade till kände han sig inte alls bra. Han hade ont i huvudet, svårt att andas och tryck över bröstet. Så vi åkte in till sjukhuset och de gjorde stor kontroll med EKG och massa prover, samt röntgen av huvudet och lungor, men de flesta proverna var bra och framför allt huvudröntgen. Men de beslöt sig för att lägga in honom och det blev på hjärtavdelningen, där Christel arbetar, så han fick nog särskild behandling. Han fick ligga kvar över natten och fick göra ett arbetsEKG. Där frågade killen om han också sprang Marathon, eftersom Christel har gjort det, absolut inte svarade Timo Det konstaterades att han hade alldeles för högt blodtryck. Därför har han nu börjat behandla det.


Som tur var tog Carina hand om Tees och var ute på Hovdala med henne och hon trivdes så bra hemma hos kompisarna.



image406 
de tre musketörerna


image407 
kan vi inte leka lite?



image408 
den senaste dansen

När Timo kom hem igen, rusade Tees emot honom och Timo sa att han hade saknat henne så, jag vet inte hur jag skall ta det!! Timo var väldigt trött och grinig pga. huvudvärken. Vi tog en promenad med Tees men den blev väldigt liten. Idag orkade han gå lite längre och det kändes mycket bättre och huvudvärken var borta. Men det blev ingen vattengympa så jag fick åka själv. /Gunilla


Bröllopsdagen

För 48 år sedan var det full vinter i Stockholm, där vi bodde på 50-60-talet, finlandsbåten var flera timmar försenad pga den tjocka isen ute på havet, för vi var och mötte mummu (Timos mamma), som kom till Stockholm för att sedan åka till Landskrona till sin sons bröllop med Gunilla.  Känner ni igen oss från den tiden för den 5 mars 1960 gifte vi oss i Sofia Albertinas kyrka i Landskrona.


image394

Gunillas mamma hade till bröllopsmiddagen ordnat ett blomsterarrangemang med blommor i blått, vitt och gult (Finlands och Sveriges flaggfärger) sedan dess har vi varje år lämnat in skålen och fått arrangerat blommor på samma sätt. Det har under åren blivit många olika uppsättningar, men alltid i samma färger och med fresior i. Allt enligt originalet. Vi har varit oroliga för att det skulle hända något med porslinsskålen, men än så länge är den hel.



image395



image396



I år var vädret underbart med strålande sol och efter att vi ätit lunch på Asia Corner tog vi en runda på Hovdalafältet, uppe på Äspet med Carina och hundarna.

image397

Här kommer Carinas bidrag till dagen på Äspet


image398   

Kanske ett nytt frieri



image400

Det ser allt lite kallt ut

image401

Känns stenen igen, det brukar annars bara vara hundar på den, det är en gammal offersten


image402

Det är inte så lätt att ta sig ner från höjderna, hundarna klarar det mycket bättre


image403

Det syns att det blåste när vi var där

Sedan blev det kaffe och tårta hemma.

Sista veckan i februari

Efter att ha varit rejält förkylda, så att vi inte ens kunde vattengympa börjar vi hämta oss. Timo var så dålig att han inte ens kunde äta lakrits och då är det kris.



image376 

Här viker födelsedagsgrisen servetter


Så var det dags för kalas igen, det var Sandra som fyllde 13 år och det vankades middag med kaffe efteråt. Allt smakade gott och jag tror att Sandra var nöjd med sina presenter. Nöjd däremot var inte Erica, när hon kom från gympan, gästerna hade ju kommit och hon var inte hemma.


image377 Erica trött efter gympan

Men det gick över och hon deltog i kalaset med glädje och hjälpte till att underhålla oss. Farmor, farfar och farbror Håkan samt Carina och vi var där.


image378  Farfar och morfar låter sig smaka



image380 Farmor och mormor lyssnar andäktigt


image381 Håkan och pappa Lars lyssnar på Sandra

image384
Erica busar för oss med olika grimaser


image385 

Här underhåller syskonen med sång och musik

Flickkalaset blir senare när hennes nya rum är färdigt, så att de kan sova över där.

image386

Så här lugnt låg Tees när husse o matte var på kalas.

På torsdagen åkte Timo till Trelleborg på Sydsveriges Finska Krigsbarns styrelsemöte. Det var Timos tur att köra, så Alpo kom ner från Markaryd och tillsammans åkte vi ner till Höör där vi hämtade upp Tapio och han lotsade mig vidare till Birgitta, vår sekreterare, som bor vid Harlösa kyrka. Därefter for vi mot Trelleborg och hade vårt möte hos Irja, vår kassörska, på Sofiedals Gård i Alstad. Innan mötet åt vi lunch med en underbar laxsoppa, som Irja är specialist på.


image387   Birgitta, Leena och Annikka i arbete



image388  mötet har börjat med ordförande Jean vid bordsändan


Sedan hade vi styrelsemötet, där de stora ärendena var ang. vårt årsmöte i den 13 mars i Eslöv. Vår ekonomi verkade god, nog mycket tack vare, att vi i våras arrangerade NORDISKA KRIGSBARNSDAGARNA på Frostavallen. Årets "nordiska krigsbarnsdagar" skall vara i mitt vackra Tammerfors, i Finland, i början av september. Ett stort problem är att vi har svårt att hitta en ny ordförande, så jag hoppas att Jean sitter kvar ett år till. Problematiken beror mycket på, att vi samtliga krigsbarn börjar nå en hög ålder, själv tillhör jag de yngre.


image389  allvarliga Veikko och Keijo lyssnar andäktigt



image390  Leila, Markku och Birgitta 


image391 duktiga damer i arbete

Efter mötet var det så dags för Irjas eftermiddagskaffe med bullar, kakor och bakelse vilket jag verkligen uppskattade och njöt av i mångfald

Under bilkörningen diskuterade vi mycket, att ordna lokala träffar i Hässleholmsområdet för att våra medlemmar här uppe, skulle ha nära till att träffas ibland. Alpo och jag har åtagit oss att realisera tanken till våren. /Timo


På fredagskvällen var det dags för min första klassfest med Ericas klass. Festen började med pizza och dryck, som serverades av klassmammorna, klasspappan och av lärarna Anette och Linda.


image392  otroligt duktiga klassmammor

Barnen njöt av pizzan, en del orkade med flera bitar, men sedan blev de mätta.


image393  här vankas det pizza med lärarinnorna i bakgrunden

Då började olika lekar, till barnens förtjusning. Efter det blev det kö till godisbordet, som var överdådigt och uppskattades mycket. Det är sällan att man hör barn uttrycka att de inte orkar mer!! Kvällen avslutades med höjdpunkten discodans. Killarna var de mest oblyga, då nästan alla gick upp direkt, men efter ett tag så vågade flicka efter flicka också dansa. Min egen höjdpunkt var så klart när jag blev uppbjuden till dans av en flicka. Klockan 20 00 skulle festen sluta, men eleverna tyckte att det var alldeles för tidigt, de hade ju just kommit igång på allvar. Men utanför dörr och fönster började ju mammor och pappor komma för att hämta sina barn. Tack för en trevlig kväll! /Timo

På lördagen var det dags för vattengympan och vad tugnt det var efter flera gångers uppehåll, men det är skönt när man äntligen har genomfört det. Så slappade vi lite och tog sen en runda med Tees och så var vi och tittade på när Maracus spelade tennis, efter det blev det kaffe hos Christel och Timo hjälpte Lars att skruva ihop garderoben i Sandras nya rum och på kvällen var det schlagerfestivalen.


RSS 2.0