Sydsveriges finska krigsbarnsmöte i Tyringe.

Den 25 juni hade vi årets Sommarmöte i Tyringe, på den lokalt mycket kända "Cafe 21:an". Dagen var en av de varmaste hittills, men som tur var blåste vinden också. Vi började med en kopp kaffe så klart. Vi har aldrig sett en lokal med så många saker från gamla tider, En tom trodde att det var en inköpscentral, som köpte och sålde prylar.

 

Medan medlemmarna minglade, hade vi i styrelsen ett möte också.



Vår första ordförande Hellevi Gripvall med sin sambo.



Vår nye ordförande Soini Andersson talar till folket.



Soini och Birgitta Berg sitter och njuter av vädret.



Gunilla och Antero försöker följa med vad som sägs.



Marjatta Titoff talar om ett krigsbarnsöde.



Lite mingel innan maten, bl a Keijo och Tapani Rossi.



Och oi oi oi, vad vi är hungria nu, så det gäller att hitta en plats i kön!



Maten var en god laxrätt med tillbehör och intogs i en verkligen annorlunda restaurangmiljö. Här ser man också att det fanns många prylar på både väggar och golv. Fotona på väggen är från tidigare artister som uppträtt.



Keijo med sina bordsgäster.



Under musikunderhållningen hände detta igen, jag blev tvingad upp på estraden för att hjälpa artisterna. (Förra gången var det på en musikkrog i Florida, Top of the world)



Familjen Wrambjer ville till och med att jag  skulle sjungamed i Jolly Bob från Aberdeen, men de visste så klart inte att det har jag aldrig kunnat!



Sen skulle vi kramas också, det kan jag ju bättre och mycket gärna!



Dansstegen var lite svåra i början, men det gäller att lära sig, så inte Gunilla skäms över sin gubbe. Det måste gått rätt skapligt ändå, för många vänner gratulerade mig efteråt, de såg redan en bejublad artistbana framför mig. Eller? De drev väl inte med mig? Svårt att veta egentligen, när jag tänker efter. Här är det Brandsta City Släckers låt, Kom och ta mig nu.




Här står vi uppställda för en bild som skall överlämnas till vår tidning, Norra Skåne. Som ni ser var vi många, närmare 70 st.


Söndagsvila och datorprogram.

På söndagen tog vi det lugnt och körde bara och tog ut Vittra. Carina kom in på em och vi åt lite midsommarmat. sill och potatis, jag dock köttbullar istället. Sedan njöt vi av vädret och kaffe med tårta.



Nu var det måndag morgon och Timo cyklade till Hässlegården, eftersom Göran Hansson, Golfförbundets bankonsulent, skulle komma och de skulle gemensamt kolla banan.
Jag skulle köra till Onoff och höra om vår datorskärm, vilket slit för en stackars skärms skull. Vi hade tagit en bild på datorn, så att de skulle se. Vi har ingen "vgi- kontakt", men det skulle gå ändå, sa de och visade på min bild och skärmen i affären. Så det var bara till att åka hem igen och försöka, annars kunde vi ta med  datorn så skulle de visa oss.



När jag ringde Timo, kom jag på att Göran måste kunna datorer, kunde han inte fråga honom om hjälp. Timo gjorde det och Göran kom med hem och han fixade våra problem, skönt!!!



Så här ser det ut nu istället, skönt med lite plats att kunna arbeta.



Sedan blev det en fikapaus och lite golfsnack mm.




På kvällen vara det dags att köra till Marcus, eftersom han fyllde 16 år. Han verkade nöjd med presenterna och särskilt att Tees hade handlat åt honom.



Erica pigg som vanligt.




Sandra skötte om Zentus, hennes kanin.



Det blev god kycklingsallad och så tårtan, så klart skulle Marcus börja.



Här diskuteras allvarliga saker ser det ut som.



Mätta och belåtna åkte vi hem igen. Vi fick lov att låna Lars släp, eftersom vi skulle hämta bräder i Boda, hos Veikko nästa dag.
Kissen fick åka släp så att vi inte körde över den.



Här lastas brädor till vår "lada" för fullt.



Det finns massor av ved för vintern hos Veikko.



Tees tog en sväng på ängen bakom veden. Sedan blev vi bjudna på lunch, lax och jättegod sås och som avslutning kaffe och jordgubbar som var väldigt smakrika.



Veikko visade valparna, som han själv skulle ha kvar.



Här är de på grönbete. Visst är de gulliga. Veikko försökte övertala oss att ta en valp, men det räcker med Tees och så är vi ju inga jägare.



Så for vi hem och skulle lasta av brädorna. Vilket slit !!! Vi hade behövt ha Veikko till hjälp. Men med många pauser, så fick vi äntligen av lasten och Timo körde tillbaka släpet till Lars. Så mycket hade Timo inte arbetat på länge, han var helt slut, så det blev bara lite tv och sedan sängen.

Midsommardag.

På midsommardagen körde vi till Tydingesjön vid Broby, för att hälsa på Ulla och Thomas Warberg, som låg där med sin husvagn. Först träffades Tees och Ida, men Ida var lite reserverad och Tees vill ju bara leka,så vi lät Tees vara i bilen till en början.





Sedan gick vi ner och tittade på deras nya fina husvagn (Timo gillade att det var en Solifer, en finsk vagn).



Efter det blev vi bjudna på kaffe och smörgåsar på campingens fina uteservering. Och Thomas visade att han kan det där med att servera. Sedan satt vi och hade trevligt och diskuterade gamla greenkeepersminnen. Det är alltid jättetrevligt att träffa Thomas och Ulla, men det blir tyvärr så sällan. Vädret blev ostadigt så vi for iväg igen.



När vi nu ändå var ute och körde,  så beslöt vi oss för att köra till Yngsjö och hälsa på Christel med familj.
De första som vi träffade var Marcus tennistränare med hustru, familjen Lantz och de hade just fått en baby, en liten flicka,Ester, 3 dagar gammal!!



Sedan blev det lite diskussioner om midsommaraftonens bravader.



Här sitter Erica och myser.



Vi bjöds på kaffe, tårta och jordgubbar.



Sandra hade lite tråkigt, inget att göra, så hon blev glad för att få passa Tees.



Vi gick ner till stranden och tittade på, när de spelade volleyboll. Vilken vy.



Tees hade gärna velat vara med, men hålls i strama tyglar.



Här har vi en fin plats att sitta och kolla spelet.



Men vattnet hägrade och till sist blev det ett dopp för Tees.





Marcus spelade minigolf med Lantzagänget.



Tees var blöt och ville helst inte gå in i bilen igen, men det var dags, att dra oss hemåt igen. Det hade hänt ganska mycket under dagen, så vi var trötta och slappade lite innan sängdags.

Mer datorproblem och Midsommarafton i Landskrona.

Vi köpte en ny datorskärm, en platt och vi frågade flera gånger, om den passade till alla datorer och det skulle den. Vi köpte en som vi tycket skulle passa och Carina hjälpte oss att montera den, men den fungerade inte till vår dator, det skulle vara 2 kopplingar och vi hade bara en. Datorproblem igen, varför ger man sig  in på detta. Det blir till att försöka byta på måndag, tråkigt!!!

Gamla stora skärmen, som gör att det är trångt på bordet.



Den nya, smidigare men vad hjälper det, när den inte fungerar.



På midsommarafton körde vi ner till Landskrona och såg hur fint Thomas och Mathias hade planterat på altanen.



Andreas skulle visa midsommarstången, men det började regna så vi gick in igen.



Där hjälpte Andreas till att servera kaffe och så åt vi jordgubbar.




Vädret blev bättre och vi for ut till Borstahusen och gick en promenad i hamnen och längs Öresund.
En fin tavla vid ett hus.



Hamnen i Borstahusen.



Många segelbåtar.



Tees ville balansera och hade gärna hoppat i vattnet, men hur skulle vi få upp henne. En man kom cyklande i badkläder och tog ett dopp, brr!! Hade gärna bott i Borstahusen och kunnat bada både morgon och kväll.



Vackra vyer.



Ön Ven mitt i Öresund.



De gamla husen i Borstahusen är vackra, här tripp, trapp. trull.



Väl hemma igen satte Andreas ut dynor, så att vi skulle kunna äta ute.



Thomas förklarar saker för sin mamma.



Här vilar Thomas och Andreas funderar.



Det var varmt så vi kunde sitta lite lättklädda.



Nu vankas det kyckling och potatisgratäng och jordgubbar.



Thomas och Mathias hade arbetat hårt och fått iordning i lägenheten.



Ett stort fint kök.



Storarumshörna.



Hallen med tavlorna av konstnären Zsuzsanna Lendemar från Lomma.



Andreas rum.



Vår sena Kaprifol i blom, hemma i trädgården.


Dataproblematik och Bodas valpar.

Vi fick ett erbjudande på mail från broder Hannu, att vara med i Skype och då kunna prata med varandra via datorn. Sagt och gjort, vi köpte en mikrofon till datorn och satte igång. Hannu ringde och vi hörde och såg honom jättebra, men han hörde inte oss, utan vi fick skriva meddelande. Mikrofonen fungerade inte, vi gick tillbaka till affären och berättade att det inte funkade, men det skulle funka, det gällde inställningarna. Carina försökte, men nej. Hon tog hem mikrofonen och nästa dag fick vi ett mail, med bild på hur inställningen skulle vara. Nu skall det nog fungera, dock inte, den inställningen fanns inte på vår dator. När vi var på Biltema hittade vi en webkamera med mikrofon och se och hör, den fungerade, så nu skall vi kunna "Skypa". Hannu och syster Marja och Carina och igår fick vi meddelande, att morbror Rainer även var med. Han ringde på kvällen, så Timo och han pratade både länge och väl. Carina fick överta vår mikrofon, hoppas att hon kan använda den.




Onsdagen den 17:de juni åkte jag till en av mina finska kompisar Veikko och hans sambo Leila i Boda, väster om Markaryd. Vi var grannar på Duvgatan i Vittsjö i många år. Det är alltid kul att träffas och snacka "gamla" tider samt så får jag träna upp min finska, för vi pratar bara finska, fast alla kan även svenska. I detta gula hus har Veikko en underbar vedeldad finsk bastu, där vi satt och njöt och svettades i några omgångar. Det ryker än ur skorstenen, ser jag.



Stallet där Veikko förr hade sina hästar.



Garage och förråd.



Gården har så klart egen katt.



Deras tik hade några veckor innan nedkommit med små små gosiga valpar. Fast de inte var större, så var alla redan sålda, i och med att de är blivande jakthundar. Leila hjälper till vid diandet.



Valparna blev mer rörliga på gräsmattan och i solen!



Huvudbyggnaden är helt genomgången och moderniserad med ett härligt kök.



Visst är vi söta!



Efter maten och motionen får vi nog nanna lite inomhus.


Midsommar.



En Riktigt Glad Midsommar till er Alla



önskar

Gunilla, Timo och Tees



Vittsjödagarna 2009.


På lördagen ringde Carina och ville dammsuga sin bil hos oss, eftersom hennes dammsugare hade gått sönder och det fick hon ju. Hon hade varit och tvättat bilen utvändigt och så börjades dammsugningen. Timo hjälpte till och bilen blev riktigt snygg, konstigt nog fanns en hel del vita hundhår och Carina har ju en svart och en brun hund. Kan det vara Tees eller har Carinas hundar vita underhår???
När vi höll på med bilen så blev vi hungriga och beslöt att åka upp till "Vittsjödagarna" och äta på Raka Spåret. Sagt och gjort. Carina ville betala, eftersom Timo hjälpt henne.
Under tiden ringde Thomas och berättade att Mathias var på hopptävling och hade vunnit första avdelningen. Senare ringde Mathias själv och berättade att han hade vunnit andra avdelningen också. Han var glad och jag frågade om han hade fått något pris. Näää svarade han, bara diplom  och rosett. Jag sa att vi skriver om det i bloggen sen och då kunde han skicka bilder från tävlingen och här kommer de.


Ganska högt över.



En nöjd Mathias.



Så for vi upp till Vittsjö och träffade många, många vänner från vår tid i Vittsjö. Vi gick in på Raka Spåret och fick menyn, men efter en stund kom ägarinnan och sa, att det fanns ingen mat, men de skulle börja grilla om en halvtimme. Vi var för hungriga för att vänta, så vi gick till Partytältet istället. Där fanns mat och underhållning. (Ha, ha när Carina skulle  betala, så tog de inte kort, utan Gunilla fick betala. ) Bl a denna kille som skulle gifta sig och hade svensexa. Usch vad kallt i baddräkt och så skulle folk bjuda på, att få dra av  ett hårborttagninsplåster, det gick för 100 kr. Vilka ideer!



Sedan hade barn fått klä ut sig och tävla om bästa resultatet.



Här tigger Timo godis av Inga, vår granne i Vittsjö under 15 år.



Även Ingmar var nere och tittade på folklivet.



Vi var kaffesugna också och gick upp till Sjöstugan och drack kaffe och åt goda våfflor med hjortronsylt, mums. Innan vi kom upp till Sjöstugan tittade Carina på anslagstavlan och skrattade gott, de tog inte heller kort, fram med plånboken. (Men pengarna har kommit in på kontot)



Sjöstugan ligger så otroligt vackert vid sjön med en fin utsikt. Åk gärna upp och njut!



Ett stort Rhododendronbuskage.



På väg ner igen såg vi en andhona skynda iväg.



Vi skrämde väl dem, hon hade sin unge med sig, men de kom lyckligt ut i vattnet.



Här kollar Timo Partytältet (kan han vara hungrig fortfarande?)



Sedan gick vi till bilen och kollade in våra hundar, de mådde bra och vi körde mot golfbanan och vid "Vita Hästen" släppte vi dem i skogen och vilken fart på benen. De bara sprang och sprang så det blev inga bra kort.




Kolla tungorna, gissa om de har sprungit fort.



Sedan åkte vi hem och smaskade på jättegoda svenska jordgubbar.

På söndagen for vi upp till Vittsjö igen till Siv med lite bark. Där blev det lunch och kaffe.

Anette med familj hade åkt till Öland på semester, men Jakob var med Vittsjös fotbollslag i Skövde och spelade cup. Så Siv skulle köra  honom senare till Öland.

Här kommer Jakob och en kompis och de hade nästan gått till final, de förlorade på straffar, otur.



Här diskuterades hur det hade gått.



Boris är intresserad.



En trött men glad Jakob.



Hemma igen kollade vi våra rosor och de röda blommar mycket och vi ser några knoppar på den gula sorten. Skånska flaggan så klart.



Timo började plantera sin sådd i amplar, vi får se vad det blir, när de växer upp. Vi vet inte riktigt säkert vad det är.



Så var dagen slut. Thomas meddelade att han hade ridit i nästan 2 timmar i skogen med Mathias, undrar hur han kände sig nästa dag.


Golf, grillning och skolavslutning.

Marcus i väntan av golf!



Tisdagen den 9 juni var Christels Marcus med delar av sin klass, på Hässlegårdens Golfklubb. Samtidigt passade jag på att ha en pratstund med greenkeepern Johan, om utvecklingen av greenstandaren. Slog även en hink bollar i hopp om att åter finna glädjen i att lira lite golf.



Klubbens Pro, Henrik de Sousa, visande olika klubbor för eleverna. Henrik var Pro på Wittsjö Golfklubb, under mina sista år som banansvarig där, varför jag känner honom väl och kan verkligen rekomendera honom som golflärare. Nu har han tyvärr skadat hälen i en fotbollsmatch, men att ge lektioner går bra ändå!



Driving Rangen.



På tisdag kväll hade Ericas klass grillafton, i skogen ovanför skolan, men ack vad det ville dugga emellanåt.



Erica och Carl leker ekorrar i träden.



Men som skottarna säger, " det är inget fel på vädret, möjligen på klädsen". Och snart är grillen klar.



Det gäller att leka lite, så håller vi nog värmen ändå.



Oj vad korvar och hamburgare, samt några skall njuta av grillad lax, mums, mums!



Några av barnen har ofta velat leka med mina kepsar, varför jag tog med mig 15-20 nya kepsar, så de som ville ha, fick varsin keps.(De var sponsorkepsar, som aldrig kommit till användning inom familjen Haapanen.)



Äntligen får vi börja äta i regnet.





Onsdagen den 10 juni var det skolavslutning. Röingeskolans elever  fick ej plats i år i Ignaberga Kyrka, utan avslutningen var förlagd till Linneskolan, med ett fint musikprogram samt flera vackra tal. Naturligtvis sjöngs även de givna psalmerna bl.a. Den blomstertid nu kommer. En festfin Erica.



Alla i Ericas klass fick bl.a ett häfte med deras text från första klass. Det blev mycket skratt, att man kunde skriva så!



Den rara fröken Anette, som jag har fått assistera några år och som även har lärt mig, både det ena och det andra. Dagens matematik var svårast, att man kan göra det så invecklat, tyckte jag först.



Martin, en populär fritidsledare.



Li och Nadja, riktiga parhästar.



En glad Anna från "fritis".



Avskedskramar, ibland jobbiga.



Anita i folkdräkt, med kollegan Ulla, när barnen skall sjunga.



Dessa är vår framtid, härliga barn!



Vi slapp regnet idag, men grått var det. Christel tittar upp mot himlen, skall det regna eller?



Röingeskolan, lite från ovan.



Här växer det små vallmor i trappan här hemma, otroligt.



Tees hjälper Timo att rensa i rabatten i väntan på Siv och Boris.



På torsdagen hade Siv och Boris ärende i stan och det blev kyckling och potatissallad plus kaffe o kaka.Timo fick hålla igen, han hade blivit inbjuden till Hässleholms Gården,  tillsammans med övrig skolpersonal. Det var god mat och en underbar underhållning, av familjen Carling. ( Vi har betalt stora pengar för att få lyssna på deras underbara gladjazz på Kulturhuset ett par gånger.) Till sist fick jag en vacker bukett, som tack och det uppskattar man ju alltid.



Tees är väldigt sugen.



Här har husse haft en hostattack, bäst att hoppa upp till honom och ge honom tröst.!!!



Titta jag har fått en ny bädd, den duger gott ,även om den har en annorlunda lukt.



Klär färgen mig?


Ridhoppning, flyttning.

På lördag morgon lämnade vi Tees "som vanligt" hos Carina och kompisarna. Vi beundrade Carinas gullregn, ack så vackra men tyvärr mycket giftiga.



Sedan körde vi mot Landskrona för att hjälpa Thomas med hans flyttning. Först träffade vi Thomas och Linnea.

Thomas är en kossa och Linnea en prinsessa.



Sedan spelade farfar och Linnea memory.



Efter ett tag åkte vi till ridklubben för att titta på när Mathias skulle hoppa. Här får Linnea sitta på Pavarotti.



Här värmer Mathias upp.





Nu har de tagit ett hinder, i första omgången blev Mathias 6:a bland 44 deltagande, duktigt tycker vi amatörer. I nästa omgång rev de ett hinder.



Ett stiligt ekipage.



Farfar är framme och gratulerar.



Efter allt väntande var Linnea och Andreas hungriga, så det blev Mac Donalds med lite bus också.





Så var det dags för flyttning från huset till en lägenhet inne i Landskrona.



Farfar pustar ut på nya altanen och Andreas undrar vad som står på.



Efter att Mathias hade ätit och duschat kom han och hjälpte till. Han hade varit väldigt duktig förut och hjälpt pappa att packa och lasta in i bilen dagen innan.

En liten kaffepaus.



Thomas hade hjälp av sin kompis Markus, som var energisk, så det gick undan.



Catharina hjälpte också till att packa upp, så en del porslin kom på plats.



Ett rum hade tidigare fyllts med möbler och kartonger. Vilket jobb att sedan få allt det på plats.



En del möbler och blommor inne i vardagsrummet.



Här töms bilen med sista lasset. Nu återstår att få allt på plats.



Oj vilken jobbig dag och ändå hade vi inte lyft så mycket, men det hade hänt så mycket hela dagen och det blev sent innan vi var hemma igen och hämtade en lycklig Tees. Hon hade rastats och fått kyckling hos Carina.

En vacker pion i blomning vid Floragatan.


Bilar, Morsdag och blommor.

På lördagen den 30 maj körde Timo till Hässlegårdens golfklubb och slog för första gången i år några hinkar med bollar och puttade lite för att känna hur det kändes. Timo skall bistå golfklubben med lite gräskunskap i år. När han tränade så  ringde han hem och undrade om vi skulle äta på restauranten . Det godtogs och jag cyklade dit.

I dammen fanns små sothönsungar som var väldigt gulliga.







Maten smakade utsökt bra och vi njöt av vädret.





På kvällen var det cruising på stan, tidigare hade det varit utställning på Hässleholmsgården. Där de allra finaste deltog. Man beräknade att ca 1000 ekipage deltog på stan.

Ett lite udda ekipage, de var nog trötta innan kvällen var slut.(Ej med hästkrafter, utan med benkrafter!)



Ytterligare ett annorlunda "fordon" han cyklade runt, runt hela kvällen.



Stackars hund, folk tyckte att det såg gulligt ut, men han måste ha varit nästan förgiftad av alla avgaser.



Lite olika stuk på bilarna, kan den gul-blå vara en Trabant?





Jag blev törstig och vi skulle gå in på resecentrum och köpa något drickbart, men blev inte insläppta eftersom larmet hade gått. Det var bilarna utanför, som släppte ut så mycket rök och avgaser, att brandlarmet gått. Både ambulans och brandbil kom, men det var ingen fara.
 


Sedan gick vi  runt på stan och träffade Erikas fröken Anette ett par gånger, en gång med hela sin familj, samt mamma och syster Anna ,som fyllde 25 just denna dag.

En av de finare bilarna.



Här går det lite vilt till och ju senare det blev desto skränigare blev det.



Så här kan man också göra.



En färgsprakande bil. Så cyklade vi hem igen.



Nästa dag var det Morsdag och rätt som det var, stod Thomas och Andreas i uterummet och gratulerade. Mathias var med sin mamma och tittade på hästar.

Farfar är bra och tom Tees fick sitta med om än på lite avstånd.



Thomas hade nytagna bilder på Linnea.





Här matar hon svanarna med sina ungar.



Så kom Christel och flickorna Sandra och Erica och sist kom Carina. Det vankades varma mackor och tårta.



Andreas gillar muffins.



Och är glad som alltid, där han sitter mellan favoriterna farfar och Carina, men idag var även farmor bäst.



Alla gillade glass.






Gunilla sitter halvt i skuggan och njuter.



Vår rhododendron har slagit ut och är så vacker.



Lite närbild på den.



Ett nytt blomsterarrangemang på trappan.



Rosa Rugosa, nyponrosen har slagit ut och doftar så gott ,på långt håll.



Den förädlade syrenen är helt utslagen och den har lite doft den också.



Sköhetsbusken Kolkwitzia börjar också slå ut, den blir otroligt vacker.



När nu alla sitter  i stolarna, så kan väl även jag få sitta vackert, tycker Tees. Tees sitter gärna i stolarna och njuter, hon har ju lite mer koll där.


RSS 2.0