Våren på gång igen eller????

I trädgården finns det lite hopp om våren, krokusen och snödropparna blommar och tulpaner börjar komma upp ur marken. Kan vi hoppas på vår och värme?

Siv ringde att det skulle vara utförsäljning på Backagårdens Handelsträdgård i Finja på fredagen, så jag följde med och vi handlade lite påskliljor och penseer, här har Siv ställt sig i kö.

Jag var alldeles slut efter att ha gått där lite och vi for till apoteket för att hämta medicin till Timo och så handlade vi lite gott till kaffet. Våren hade nog kommit, solen sken och det var varmt.

Lite prov på vad vi handlade.



Eftersom det var så varmt och soligt blev det fika i uterummet och det smakade gott och var skönt att sitta ute.




Tees var nyfiken på vad som fanns och kanske skulle hon få smaka?




På lördagen den 27 mars skulle Mathias komma till Hässleholm på en hopptävling och vi beslöt oss för att ta oss till ridhuset och försöka titta en stund, så Catharina ringde när det närmade sig och vi for dit.

Här är Mathias under inridningen.



Andreas höll farfar sällskap.



Efter första ridningen som slutade med 1 rivning var Mathias hungrig och det var dags med en hamburgare.




Sandra som rider i detta ridhuset var på plats och kollade sin kusins ridning, här med några kompisar.



Mathias skulle göra en hoppning till, men vi orkade inte stanna kvar utan for till OBS och handlade och sedan hem. Timo fick tyvärr hög feber och blev sämre, så det blev några sömnlösa nätter igen. Som tur är så kom Carina på måndagen och tog Tees till Hovdala, så att hon fick springa av sig och senare på kvällen hörde vi någon som tassade in och det var Christel, som kom med Memma till påsk, som Lars hade köpt och så hade hon nybakat
bröd och nybakade bullar med sig. Sån tur vi har.


Mathias 15 år.

På söndagen den 21 mars skulle vi åka ner till Mathias och gratulera honom på 15årsdagen, eftersom vi inte hade kunnat åka söndagen innan pga förkylning. Timo gick runt kvarteret med Tees och var helt slut när han  kom tillbaka, så Carina och jag fick åka själva ner till Ålstorp.

En glad 15-åring.




Först blev det kaffe och kakor med tårta och det smakade gott efter körningen.

Med på kalaset var Linnea och Andreas.

Här Carina, Ulf, Rolf med fru.

Linnea, Ulfs tvillingsyster Ulla och hennes man Christer, Thomas, Andreas och Catharina. 




Thomas, Andreas, som hade väldigt roligt och Catharina.



Födelsebarnet Mathias och Linnea.




Sedan vankades det fisksoppa eller gulaschsoppa,  mycket gott.





Mathias visade sedan sin Eu-moped och Linnea ville gärna vara med.



Efter en trevlig eftermiddag, var det så dags att åka hem igen och Timo ringde och ville, att vi skulle köpa halstabletter till honom. Han var i dåligt skick, när vi kom hem, så det blev en orolig natt med mycket hosta.

Nästa dag skulle vi till astmasköterskan, men hon ville inte ta några prover, eftersom det skulle bli missvisande då Timo inte var frisk. Så det blev till att åka hem igen. Natten var hemsk, med mycket hosta och Timo hade feber, så nästa dag for vi till doktorn. Det visade sig tyvärr vara virus, så det blev inte penicilin, men han fick inandas in medicin, som skulle vidga luftrören och så fick han 12 små cortisontabletter i ett glas vatten, som förhoppningsvis skulle hjälpa i 2 dagar. Men det blev  inte mycket sömn den natten heller.

Tees har sådana problem när Timo nyser och hostar, hon verkar helt förtvivlad och hoppar upp till honom och vill trösta honom.




Sedan är hon helt otrolig på att vara själv ute i trädgården och nu när solen skiner, kan hon ligga hur länge som helst på mattan och bara titta på livet ute på gatan. Sedan har vi tur att Carina kan ta med henne till Hovdala så att hon kan springa av sig och njuta av livet.



Nu hittar vi snödroppar och krokus som blommar i trädgården, så vi hoppas att våren kommer med värme och att vi kan bli av med våra förkylningar, för det här känns inte alls bra och det tar mycket på krafterna. Just nu testar vi varmt vatten med riven färsk ingefära och honung och citron, hoppas att det hjälper!!!!


Milo, en kanin.

Vi har varit förkylda mest hela vintern, just nu är det jag som är värst, så Timo åkte hem till Erica för att titta på nyförvärvet, en kanin. Zentus dog för ett tag sedan.

Det är mycket jobb med kaninen, den skall göra sina behov på ett visst ställe och det är inte alltid som det händer. Erica har ansvaret för Milo och tar det på ett verkligt fint allvar. 

Sandra var också hemma och bistår med råd och rön. 



Det är ganska mycket jobb med kaninen och Erica får aptit av allt arbete.


Våren på gång eller?????

På vår promenad med Tees häromdagen såg vi de första tecknen på kommande vår, blommande vintergäck.


Snödropparna tittade också fram intill huset ett kvarter hemifrån. 

Även Tees njöt av den varma vårsolen. 



Onsdagen den 10 mars var det Sydsveriges Finska Krigsbarns årsmöte i medborgarhuset i Eslöv.

Sekreteraren Veikko Bern, ordförande Soini Andersson i samtal med  före detta ordförande Börje Dahl.




Leena Strömberg med sin trevlige man.





Johan Bohlin diskuterar om att han skall starta en lokalförening för västra Skåne. Damen till vänster är hans hustru.




Keijo Ynden från Lund.

 




Leila Virtanen samtalar med några damer.




  En dam framför sina tankegångar.




Även denna gång var det en gudomlig laxmåltid som intogs efter årsmötet.




Efter middagen tog Leena ordet och berättade om sina krigsbarnsminnen, inte alltid så trevliga. Hennes berättelse fick flera att komma fram och berätta om sina  egna upplevelser från vårt traumatiska 1940-tal.


50 år, guldbröllop 1960 03 05 - 2010 03 05.

På morgonen när jag vaknade och gick ut med Tees och hämtade tidningen, blev jag överraskad när jag läste Personligt, där fanns denna bilden.



 

Grattis Gunilla o Timo på guldbröllopsdagen
önskar barnen

Kan det va Carina som varit framme med bilden från Hovdala???


Så här såg det ut för 50 år sedan, är det någon som känner igen paret??




En sådan här skål fick vi när vi gifte oss och varje år har vi lämnat in skålen och fått blommor i den i gult, vitt och blått, svenska och finska färgerna.





Idagens läge ser vi ut så här, lite skillnad eller hur??




Blomsterarrangemanget i skålen har sett olika ut varje år och vi är spända när vi hämtar den och lite oroliga att skålen skall gå sönder.





I år liksom för 50 år sedan är vintern tuff och båtarna fryser fast och vi stod för 50 år sedan och väntade på farmor, hon var flera timmar försenad, eftersom isen var tuff då liksom nu.


Skola, snöröjning och föredrag.

På onsdagen var Timo i skolan som klassmorfar, eftersom han skulle hålla föredrag på torsdagen. På eftermiddagen passade vi Vittra, eftersom hon hade problem med tassen och var trött av sin medicin. Jag hade 2 "piplisor" här. Vittra pep efter sin matte och Tees var svartsjuk och tyckte att jag höll på för mycket med Vittra, men så kom Timo hem från skolan och då lugnade det ner sig lite, nu var vi ju 2 st som kunde ta hand om var sin hund.

På kvällen for Timo iväg på vattengympan, jag orkade inte eftersom jag har en efterhängsen förkylning som inte vill ge sig.

Nästa morgon vaknade vi av mycket buller, det var snöröjarna som kom och forslade bort snön på våra gator. Det behövdes verklilgen, eftersom vi hade stora drivor i korsningarna, så det var lite farligt att köra där, man såg ju inte om det kom en bil.






Snöröjarna hade en solig arbetsdag, men kall.



Tees gillade det mycket, hon var ute och kollade läget och var mycket intresserad av lastbilarna, men sen hittade hon en större pinne som hon lekte med istället.




På eftermiddagen åkte vi till NHR:s lokal inne i Hässleholm, där Timo höll sitt föredrag om sina Finska Krigsbarn-minnen och åhörarna var mycket intresserade och efter det bjöds det på kaffe och kakor. Timo träffade även en gammal bekant där, Jan Sandberg, de satt samtidigt i Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundets förbundsstyrelse för många år sedan.   Men sen var det dags att köra hem igen till vår lilla hund.


Sandra 15 år

På fredagen den 26 februari var vi och gratulerade vårt barnbarn Sandra, Christels dotter, hon fyllde 15 år den 27:de, men då skulle familjen till Eslöv och titta på Ericas fotboll. Eftersom jag hade glömt kameran fick Carina fotografera istället så nu har vi fått fotona därifrån.

Här väntar vi med farmor på den goda maten som det alltid bjuds på hos Christel och Lars.

Pappa Lars och Erica funderar lite. 



Alla låter sig väl smaka av maten, faster Maggan och farbror Håkan var också där.

 Oj vad mätta vi blev.

Erica spelade för oss och hon har blivit mycket duktig med sin saxofon. 




Senare blev det kaffe och hembakad tårta, otroligt gott.


Erfaträff i Lund 2010.

På måndagen den 1 mars körde jag ner till Lunds Akademiska Golfklubb för att deltaga i en Erfaträff. Det gladde mig otroligt mycket, att träffa så många gamla goda kollegor även om de flesta var nyare kollegor som jag inte hade träffat så ofta innan. 

Här har vi LAGK:s förra greenkeeper Kurt Nilsson, som nu har stort banansvar på den exclusiva PGAbanan i Bara, han står och pratar med Golfförbundets bankonsulent med Skåneansvar, Göran Hansson. Två goda gamla polare.

Vi började dagen med kaffe och frallor och här sitter mina medarbetare från Örestadstiden i Lomma. 

Här har vi Landskrona Golfklubbs klubbchef, Håkan Anderberg med sin greenkeeper Håkan Nilsson. Också mycket gamla polare till mig.




Här har dagens utbildningsledare Göran Hansson hälsat oss välkomna och börjat dagens kurs, som innehöll problemslösningar för start av golfsäsongen på Skånes golfbanor.


Klubbens fina golfshop och för mig var det faktiskt första gången som jag besöker detta nybyggda klubbhus.



Kursdeltagare tar en kopp kaffe och relaxar.



Vi åtnjöt en helt underbar lunch, varför jag gärna rekommenderar mina vänner att åka in och äta där.

Inblick i restauranten. 

Diskussionerna gick höga även under lunchen. 



Eftersom vädret drog ihop sig mot oväder med storm, for jag hem direkt efter kursen och på vägen hem köpte jag en bukett tulpaner för att muntra upp Gunilla som varit lite krasslig och de uppskattades mycket.



På kvällen var vi i Kulturhuset och lyssnade på Lena Sundström, bl a känd från "På spåret",  som kåserade om sin bok om det lyckliga folket i Danmark. Det var mycket givande, men även något skrämmande, ifall vi i Sverige kommer att följa Danmarks senaste politiska väg.


På tisdagen var det dags för Timos Kolgympa igen och Siv och Boris tittade in en stund och på kvällen kom Carina och Vittra- stackaren, som varit inne på djursjukhuset och fått operera bort en klo. Hon var mycket trött och hade ont, men vi hoppas att det går över snart.


Andreas och Åstorp



På lördagen for vi ner till Landskrona för att gratulera Andreas, eftersom vi inte vågade köra ner veckan innan. Först fick Timo dika lite så att vattnet inte rann in i vår garageplats.



Problemet är att bilplatsen borde ligga något högre än området utanför.





Andreas var hemkommen från lägret och blev glad för klockan och skjortorna (som skulle vara svarta). 




Ser ni min nya fina klocka!




Här bakas det chokladmuffins i ugnen och vispas grädde, det gillar Andreas.





Sedan blev det tårta också.




På väg hem igen såg vi en massa Kanadagäss ute på åkrarna, som letade mat.







När vi kom till Åstorp tog vi en tur i byn och kollade Timos gamla skola, där gick han sin 3:dje klass .



Skolan var nu ett "dagis".




Vidare tittade vi på Railis svenska hem under Åstorpstiden. Fabriksdelen först.








Här är bostadsdelen.






Här ligger en Åstorps skola som heter Björnekullaskolan.








Mer skottning under Tees och Vittras övervakning.




Här har Tees lite "vårkänslor" och har återgått till sin utkikspunkt och kollar grannskapet. Vi tror att hon håller på att bli en vildhund, hon vill bara ut och ut och vill knappt komma in igen.


Våfflor, nytt kök i Vittsjö, besök i Boda och firande av Tees.

På tisdagen den 23 februari bjöd Christel på våfflor med sylt och vispgrädde. Här kollar Marcus att allt går rätt till i köket.

Flickorna Ohlsson låter sig väl smaka. 



Så gör även vi andra. Njuter till tusen!!!



På onsdagen for vi upp till Vittsjö för att kolla det nymålade och tapetserade köket. Det gick i mossgrönt och tapeterna var randiga, riktigt fint.







Även i Vittsjö var det mycket snö och Tees fick gå i gången ner till hönshuset.

På torsdagen for Timo till Boda och hälsade på Veikko och Leila. 



Där var också dottern Johannas lille Linus på besök. Det vankades vildsvinsstek till middag, smaskens tyckte Timo. En till början allvarlig Linus.





Så här mycket snö var det i Boda.



Tees fyllde 4 år och hon firade ute i snön.




Här kom kompisen Vittra och grattade henne med paket. De fick smaka båda av innehållet.




Vittra la sig i Tees korg och åt av kexen.




Tees själv sprang in på kontoret och smaskade på godiset.




Vi människor åt svampsmörgås och en bit av vildsvinssteken som Timo hade med sig hem från Boda, jättegott.





Sedan fick tom hundarna smaka en pytteliten bit av tårtan, så var Tees firad på sin födelsedag.


 











RSS 2.0