Bad

Helgen var olidligt varm, men vi fick äntligen gjort väggen klar till uthuset. Timo tog en våt handduk på huvudet till hjälp, för att hålla värmen nere.







Men vi var tvungna att emellanåt gå in och vila oss och så satte vi på airkonditioneringen och då gick det att fungera inomhus. Tees la sig precis under den och njöt av kylan, annars har hon tom lärt sig att hon kan gräva ner sig i buskaget, det svalkar ett tag.


På tisdagen for vi ut till Yngsjö till Christel med familj, för att bada och koppla av. Tees lämnade vi hos Carina, det är lugnast för henne.




Det var underbart att komma ut till kusten, det var en helt annan luft och så var vi på stranden och badade och badade. Det gick stora vågor, men det var skoj att dyka i dem och åka med.

Timo och Marcus tog en promenad på stranden och då träffade de Ericas fröken Anette och hon gav en kall hård kram åt Timo. Hon hade precis varit i vattnet ,så hon var avsvalkad, men Timo blev jätteglad att åter träffa henne, det var länge sedan sist. Ändå var det 22 grader i vattnet, oftast är det kallt i vattnet i Yngsjö. Så drog vi oss upp till husvagnen och det vankades korv och potatissallad som smakade gott efter simmandet.






Zenthus, Sandras kanin var med ute på campingen och pysslades om riktigt. Vi passade på att fotografera barnen till vårt barnbarnskollage, eftersom de andra fotona var tagna för länge sedan.



Marcus



Sandra



Erica 9 år om 6 dagar, som hon påpekade för oss

Så for vi hem och hämtade Tees och satt i skuggan. Suzan med familj har åkt till Mallorca för att koppla av innan skolan börjar igen.  När vi vattnade våra blommor såg vi att Suzans malvor blommade och hennes egen pelargon hade tagit sig bra. Men det gäller att vattna i torkan, tyvärr ser träden ut att fara illa.



Titta Suzan och njut.


Sommar

Dessa hemska djur jagar vi i trädgården, som tur är så har de minskat nu.



Vi fortsatte med väggen till uthuset och spikade upp brädorna och målade dem så nu är det lockens tur. Timo saknar morbror Rainer som är en duktig snickare. Men vi tar det i vår egen takt.



 

Sågning


 



 

Mätning


 



 

Målning


 



 

Äntligen har Tees lärt sig att bli i skuggan, när det är så varmt


 På onsdag kväll cyklade vi till hembygdsparken och lyssnade på jazz. Det var The Eminent East Coast Dixie Stompers som spelade en medryckande jazz. Och svängde loss riktigt bra. Det var en underbar kväll och jazzen var fin.






Vi passade på att beundra statyerna som Osbykonstnären Sven-Ingvar Johansson hade gjort på de sjuka almarna i parken. Skulpturerna har behandlats med rötskydd för att de ska kunna stå sig ca 20 år till. Almsjukan grasserar tyvärr och man tror att flera kommer att angripas.




Falken



Pantern

Tyvärr har vi en alm på tomten som är jättefin, hoppas att den klarar sig.



Vi var och hjälpte Carina med husvagnen som hon lånat av Mia och Timo passade på att smörja upp den lite. Efteråt bjöd Carina på grillat och det smakade gott, när värmen hade lagt sig lite. Det var ca 29 grader i skuggan först men gick sen ner till ca 24, lite mer behagligt.


På lördagen gjorde vi uppehåll i denna otroliga värme, man orkar inget. Sorterade lite kort på barnbarnen.




Men vi var i Kristianstad och handlade lite,



Passade på att äta lite

Sedan vattnade vi Carinas blommor eftersom hon är på husvagnssemester med hundarna i Blekinge. Det blir till att bara slappa och sedan gå en promenad med Tees på kvällen när det har svalkat.



Kompisen Minna



En kille kom också

Men det är underbart att kunna sitta i skuggan och göra bara ingenting.



Månne säsongens sista jordgubbar.



Timo beundrar plommonen, en dag fick vi se hur Tees stod upp mot stammen och plockade plommon, så hon gillar dem också liksom jordgubbar.

Söndagen är lika varm så vi får se om vi orkar spika lite i kväll när det inte är så varmt mer.


Hundklippning

Nu har regnet kommit och det med besked. I fredags kom det 40 mm i Vittsjö under 2 timmar, vi fick ca 37 på längre tid. Sedan kom det mer, men det behövs. Vi var hos Carina i lördags för att klippa till Tees lite. Hennes öron är som grytlappar och när hon springer på ängen fastnar det små fröer, som är lite svåra att ta bort, hon försöker själv också.

Men det svider lite i själen när vi kortar hennes öron, de är så fina ,men med mycket dött hår, så de behövdes tunnas ut. Men vi har ju en räv, vi skulle först klippa klorna och det sker under lite protester. Sedan skulle vi väga henne och det vill hon ju inte, utan sprang ut i trädgården och gömde sig bakom häcken, här ser ni inte mig. Men vi fick ju tag i henne och hon håller vikten. Sedan var hon lite försiktig, men när jag frågade om vi skulle åka bil till Carina, ville hon det.




Innan, kolla öronen.

Väl framme där så var det dags för klippning, inte alls roligt. Men hon blev fin och det är lättare att kamma öronen nu, sedan fick hon busa med de andra hundarna.




Efter med något mindre öron.

Under tiden ringde Erica till morfar och undrade om vi inte kunde åka upp till Vankiva och träna agility med Tees och det lovade morfar. När vi var färdiga så hämtade vi flickorna och körde upp till Vankiva.  Vad roligt vi hade. Först så jublade Tees, här är det ju en rolig plats tycker Tees. Men jag undrar om inte flickorna hade lika roligt, de provade själva på hindren och morfar njöt av att sitta på en stol och kolla läget.





A:et kanske har Sandra godis



Här går det undan



Morfar har roligt när Tees dyker ut från säcken



Månne den nya Susanna Kallur



Tittut här kommer Sandra

Efter en timme så körde vi hem igen och alla var trötta, kanske inte flickorna.


På söndagen regnade det igen så vi hade inomhusarbete, bl a lagade Timo lite leksaker till barnbarnen och sedan så jagade vi äckliga mördarsniglar, vi hittade ett tiotal.





Frukostdags i uterummet



Carina kom och hämtade mig för att åka till Ikea och Tees verkade inte alls sur på henne för klippningen.



Carina köpte en stol till datorn, sedan blev det bara lite småsaker. Timo började under tiden med uthuset och spikade upp reglar ,så i morgon fortsätter vi med väggen, om det inte regnar.



Hundbus

Carina kom hem och vi grillade lite och hundarna busade som vanligt.








Det visar sig som vi har trott, att Tees är lite av en räv. När hon tyckte att det blev för mycket bus så sprang hon ner och gömde sig i ett buskage. Du kan inte ta mig sa hon till Vittra och tryckte sig längre in i busken.










Timo fortsatte med att gräva runt buskar och träd för att det lättare skall komma ner vatten till rötterna och var skall Tees vara om inte mitt i smeten.



Det var otroligt torrt, så nu hoppas vi att det skall bli bättre.


En dag åkte vi till Hovdala så att musketörerna fick springa av sig och framför allt svalka sig lite.














Det var fantastiskt att vi såg ett rådjur ute i fältet, som reste sig upp, precis som ser ni mig.




Vi kopplade förstås hundarna och fortsatte bort utan att störa det. Vad skönt hundarna tyckte det var att riktigt få sträcka ut. Sedan hade vi en trött Tees på kvällen.


agility, tennis, pass

I onsdags så var Erica och Marcus hos oss på eftermiddagen och givetvis blev det agility. När så Tees blir trött så kör Erica själv några lopp, tom Marcus gjorde det, men då får vi hålla i Tees, hon vill vara i tunneln samtidigt också.




Här startar vi




Erica har gjort sitt lopp




Marcus passar Tees



Nu är vi nöjda och belåtna

När alla var trötta så spelades det "4 i rad" och det är ett allvarligt spel så när båda hade vunnit vars en gång slutade de. Det var ju rättvist då.





Lars kom och hämtade Erica men Marcus stannade kvar en stund och satt och klappade Tees och plockade hår på henne. Hon börjar sin fällning nu. Det är fantastiskt att se, eftersom Marcus är så hundrädd. Sedan cyklade morfar och Marcus till macken eftersom Timo skulle pumpa ett hjul till skottkärran och så fortsatte Marcus hem.

På torsdagen var Carina och jag en sväng på Hästveda marknad, men vi kom lite sent, en del höll på att packa ihop redan. Men det var lite folk där så det var skönt att bara strosa omkring där. Vi köpte lite matnyttigt och jag 2 st linnen. Sedan for vi hem igen och tog en fika. Carina skulle en runda med Mia och hundarna, men jag orkade inte följa med, utan slappade hemma. Det har fått vara lite kvällsrundor när värmen har lagt sig. Det är vad man orkar med.





Ute på ängen i det fria



På fredagen fick Timo följa med Lars och Marcus till Båstad. Dels för att hämta Sandra som varit hos en kompis och dels för att se lite tennis. De såg Robin Söderling förlora och sedan såg de till Timos glädje Jarkko Nieminen spela, Finlands bästa tennisspelare. Vi såg honom en gång också uppe i Stockholm i Stockholm Open. Tyvärr började det regna i Båstad, så de for och hämtade Sandra och körde hem. Timo hörde sen att Nieminen hade förlorat också.

Lördag, söndag jobbade vi lite i trädgården och inomhus och tog det lugnt.

Vi mailade till vår uppfödare och berättade om Tees syskon och det stämde att hon hade sålt 2 hundar till Blekinge. Så Timo ringde den ena, han med tiken och han tyckte att det var synd att vi inte hade hittat rätt till dem. Han tyckte att det skulle vara skoj att få se Tees och hur de reagerar för varandra. Så vi har beslutat att åka dit en dag och se hur det går.

I dag måndag skall vi åka och få Tees pass klart, hennes prover var ok, så nu kan hon åka med oss om vi vill åka utomlands någon gång.





Kändisgolf

Måndagen den 7 juli kom Kalevi Tikkanen först in till hos oss på en fika och pratstund ,sedan for vi till Vittsjö, eftersom det var det kändisgolf där. Det är Micke Andersen i Grönwalls orkester, som hjälper till med kändisarna. I år var där bl a boxaren George Scott, komikern Loffe Karlsson, Let´s Dancestjärnan Mårten Andersson, friidrottaren Henrik Dagård samt ICA: s Paul Tilly. De hade först en tävling på puttengreen, vem som var närmast hål, sedan en stor tävling med 4- bollar.




Vi träffade många bekanta och fick oss en pratstund och Tees fick springa i skogen där. Sedan åt vi lunch på klubben, som smakade alldeles utmärkt och Tees fick en skål med vatten.





Boxaren George Scott




Loffe Karlsson i sitt esse.




En söt hundvalp Schäfer labradorblandning





Här har Timo hittat ytterligare en söt valp.




Micke skall köra ut med dricka till spelarna.






Ingvar Klint och Micke i Byggbolaget på språng i matschen.

Vi gick en liten runda och tittade på spelet, sedan for vi hem till Siv. Hon bjöd på kaffe och det hade börjat småregna lite. Himlen var alldeles svart. Siv passade Annlouise kille Alex och Jacob var där också och de var helt inne i tv: ns värld.







Spännande!!

När det mörknade mer och mer så tyckte vi att det var bäst att köra hemåt och vi hade inte hunnit långt förrän regnet forsade ner, men det var väldigt lokalt. På vissa ställen kom det inget alls. Hemma hade det inte regnat mycket, men senare så kom det och det åskade rejält.


På kvällen chattade vi med Mathias och han skickade fina bilder på sin häst ,som han älskar att rida. Nu har vi 2 barnbarn som rider. Sandra i Röinge ridskola i Hässleholm och så Mathias sin egen häst utanför Landskrona. 




En stolt Mathias på sin häst.




Timo tog en bra runda med Tees  innan läggdags.


Värmen

Värmen bara fortsatte på fredagen, men Timo samlade ihop vår bedrövliga klätterhortensia som hade dött, för att köra till tippen. Men så kom Siv och Boris på besök och dagen gick, så det fick bli till lördagen.

Ganska tidigt på lördagen körde vi med Tees till tippen och därefter for vi till Carina, hon hade sina rötter från körsbärsträdet, som hon ville bli av med. Så var körsbärsträdet historia bara. Det gick tungt i värmen, men vi tog lite i taget och när det var fädiglastat for Timo och Carina till tippen och jag och Tees hem och gjorde mat, sjömansbiff, smaskens. Vi hade nypotatisen Timo till och Mirjam det var inga fel på dem. Du måste ha haft otur med dina.

Carina, Timo och hundarna kom sedan och vi satte oss till bords på framsidan i skuggan, det var alldeles för varmt i uterummet.







När vi var nästan färdiga kom Lars och barnen, Christel arbetade på sjukhuset. De blev lite mat till dem också. Timo passade på att fråga Lars om han kunde klättra på höjden. Vår plåt på gaveln hade lossnat och Timo kan inte klättra, så det hade blivit jag, som hade fått göra det. Men Lars lovade att han skulle göra det när han hämtade flickorna. De skulle köra lite agility med Tees bara det blev svalare.


Flickorna körde lite agility, men Tees blev snabbt trött, värmen tar. Christel hade också kommit och Lars hade spikat på plåten.









Erica hade överskottsenergi så hon sprang själv agilityrundan och till sist blev det lite limbo också.









Sedan var Tees slut och sov hela kvällen.


På söndagen var det som tur var lite molnigt så man kunde andas lite lättare. Men ack vad det är torrt och vi vattnar och vattnar, men bara växter inte gräset. Vi såg att våra buskar var så torra att de nästan hade dött, så Timo började gräva runt buskarna och det dammade om spaden så vi vattnade mycket och fyllde på mer jord.  Vi passade Shiva ett tag när Carina var iväg med Vittra på kurs.




Kan det vara Matte som kommer nu?




Tees vill busa med sin matte.






Usch vad torrt!



Tees vill gärna vara med.

Så nu hoppas vi att de skall klara sig.



Shiva intar vilopaus





Vittra gillar skuggan


På kvällen tittade vi på finalen i Wibledon mellan Federer och Nadal. Vilken otroligt utdragen och spännande match. Vi höll på Nadal och till slut vann han, men Timos puls var uppe över 100 så det var inte bra. Han fick ta en liten promenad med Tees och lugna ner sig. Under natten kom så äntligen regnet, men tyvärr tror jag inte att det kom så mycket här.


Olofström och finska föreningen

När vi nu hade fått lagat bilen, beslöt vi oss för att köra till Olofström med husvagn och Tees. Timo skulle på Sydsveriges krigsbarns möte i finska föreningens lokal, med middag och underhållning. Vi körde kvällen innan och hade fått lov att ställa husvagnen utanför deras lokal på en stor parkeringsplats med en kulle och grönt runt.




Vi hittade en bra plats och vilade oss efter turen som varit varm. Vi satt i skuggan och njöt.

Sedan gick vi några rundor med Tees när det svalnat lite.

Tees älskade att vara med i husvagnen, hon fick ju ligga hos matte och husse, tyvärr mest matte, hon skall ju ligga över benen på en, så det är svårt att sova och röra på sig. Ett tag låg hon i sin korg, va skönt, sedan hoppade hon över till husse. Då passade jag på att riktigt sträcka på mig. På morgonen tog jag en runda med Tees och njöt av att det inte var så varmt ännu.





Frukosten åt vi i skuggan, bakom husvagnen och sedan skulle Timo på mötet, Tees och jag stannade kvar utanför husvagnen. Det var alldeles för varmt att lämna henne ensam i husvagnen.



De bjöds på lax och nypotatis eller karelsk stek (liknande kalops) med sallad. Till efterrätt var det vispipuuro (klappgröt). Sedan kaffe och vetebröd samt andra kakor. Timo ordnade så att jag också fick mat ut till husvagnen och det smakade gott. Det var underhållning också. Ordföranden i Olofströms Finska Förening höll ett anförande om föreningens alla aktiviteter för sina medlemmar i olika åldrar. Sångkörers stora festival under varje vår var nog föreningens årliga höjdpunkt. Nästa talare var Pentti Suua, också han från Olofström, han berättade om sitt gripande krigsbarnsöde. Han var så gammal, 12 år, när han blev skickad till Sverige så att han kunde berätta hela "resan" fram och tillbaka med en för mig otrolig noggrannhet, själv har jag ju stora minnesluckor från 40-talet. Han och jag hade det gemensamt, att vi hade haft det mycket bra i våra tillfälliga svenska hem. Han i Småland jag i Skåne. Sedan blev det musikanternas tur, de spelade finska populärmelodier och lite vals, tango och humppa. Mer än ett öga tårades under deras finska melodier!








En dag kom det fram en karl till husvagnen och frågade om Tees var en springerspaniel. Han hade en själv en hane med lite Wachtelinblandning och dottern en tik ,då sa vi att det hade Tees också. Ju mer vi pratade desto mer säkra blev vi på, att de var köpta på samma ställe, alltså syskon.


Han var mycket nöjd med sin hund, den älskade att bada och hade goda anlag för jakt mer än hans andra, som han hade haft. Men den användes inte till jakt.

Hans hundar var friska (till skillnad mot de renrasiga springerna, som han hade

haft innan). Tees är också frisk och alert


Dotterns tik var väldigt lik Tees sa han. Han beskrev var de bodde och vi körde den rundan när vi körde hem, men hittade inte just deras hus, synd det hade varit skoj att se dem och hur de hade reagerat för varandra.


Tees visade en ny sida nu när vi var ute i husvagn igen, hon blev lite vaktig och kunde skälla om någon kom nära. Det kan ju vara bra när man är ute, men annars vill vi nog inte ha det så.





Hon älskar husvagnslivet, för då får hon ju sova hos matte och husse, det får hon inte hemma. Hon är väl lite bortskämd och vill ha både husse och matte hos sig och gnäller när en går ifrån henne.

Hon älskar alla människor, men kan bli rädd ibland för något ovanligt, bl a stora svarta hundar och då kan hon skälla. När vi skäller på henne ser hon förvånad ut, hon har ju varit duktig tycker hon.


Eftersom det hade varit så varmt var vi trötta och körde efter mötet direkt hem och lastade bara av de viktigaste. Va skönt det var att sitta en stund i uterummet, när det var svalt och lugnt igen.

Nästa dag kom Carina och hundarna på besök och vi grillade lite. Carina försökte få hundarna att bada i utebadkaret, men Tees var väldigt avvaktande. Carina hade ju duschat henne en dag när hon var väldigt smutsig och det ville hon inte vara med om igen.





Vi tar det väldigt lugnt eftersom det är så varmt och vi båda två tåler värmen så dåligt. Det får bli en runda på kvällen när det har svalkat av.








RSS 2.0