Olofström och finska föreningen

När vi nu hade fått lagat bilen, beslöt vi oss för att köra till Olofström med husvagn och Tees. Timo skulle på Sydsveriges krigsbarns möte i finska föreningens lokal, med middag och underhållning. Vi körde kvällen innan och hade fått lov att ställa husvagnen utanför deras lokal på en stor parkeringsplats med en kulle och grönt runt.




Vi hittade en bra plats och vilade oss efter turen som varit varm. Vi satt i skuggan och njöt.

Sedan gick vi några rundor med Tees när det svalnat lite.

Tees älskade att vara med i husvagnen, hon fick ju ligga hos matte och husse, tyvärr mest matte, hon skall ju ligga över benen på en, så det är svårt att sova och röra på sig. Ett tag låg hon i sin korg, va skönt, sedan hoppade hon över till husse. Då passade jag på att riktigt sträcka på mig. På morgonen tog jag en runda med Tees och njöt av att det inte var så varmt ännu.





Frukosten åt vi i skuggan, bakom husvagnen och sedan skulle Timo på mötet, Tees och jag stannade kvar utanför husvagnen. Det var alldeles för varmt att lämna henne ensam i husvagnen.



De bjöds på lax och nypotatis eller karelsk stek (liknande kalops) med sallad. Till efterrätt var det vispipuuro (klappgröt). Sedan kaffe och vetebröd samt andra kakor. Timo ordnade så att jag också fick mat ut till husvagnen och det smakade gott. Det var underhållning också. Ordföranden i Olofströms Finska Förening höll ett anförande om föreningens alla aktiviteter för sina medlemmar i olika åldrar. Sångkörers stora festival under varje vår var nog föreningens årliga höjdpunkt. Nästa talare var Pentti Suua, också han från Olofström, han berättade om sitt gripande krigsbarnsöde. Han var så gammal, 12 år, när han blev skickad till Sverige så att han kunde berätta hela "resan" fram och tillbaka med en för mig otrolig noggrannhet, själv har jag ju stora minnesluckor från 40-talet. Han och jag hade det gemensamt, att vi hade haft det mycket bra i våra tillfälliga svenska hem. Han i Småland jag i Skåne. Sedan blev det musikanternas tur, de spelade finska populärmelodier och lite vals, tango och humppa. Mer än ett öga tårades under deras finska melodier!








En dag kom det fram en karl till husvagnen och frågade om Tees var en springerspaniel. Han hade en själv en hane med lite Wachtelinblandning och dottern en tik ,då sa vi att det hade Tees också. Ju mer vi pratade desto mer säkra blev vi på, att de var köpta på samma ställe, alltså syskon.


Han var mycket nöjd med sin hund, den älskade att bada och hade goda anlag för jakt mer än hans andra, som han hade haft. Men den användes inte till jakt.

Hans hundar var friska (till skillnad mot de renrasiga springerna, som han hade

haft innan). Tees är också frisk och alert


Dotterns tik var väldigt lik Tees sa han. Han beskrev var de bodde och vi körde den rundan när vi körde hem, men hittade inte just deras hus, synd det hade varit skoj att se dem och hur de hade reagerat för varandra.


Tees visade en ny sida nu när vi var ute i husvagn igen, hon blev lite vaktig och kunde skälla om någon kom nära. Det kan ju vara bra när man är ute, men annars vill vi nog inte ha det så.





Hon älskar husvagnslivet, för då får hon ju sova hos matte och husse, det får hon inte hemma. Hon är väl lite bortskämd och vill ha både husse och matte hos sig och gnäller när en går ifrån henne.

Hon älskar alla människor, men kan bli rädd ibland för något ovanligt, bl a stora svarta hundar och då kan hon skälla. När vi skäller på henne ser hon förvånad ut, hon har ju varit duktig tycker hon.


Eftersom det hade varit så varmt var vi trötta och körde efter mötet direkt hem och lastade bara av de viktigaste. Va skönt det var att sitta en stund i uterummet, när det var svalt och lugnt igen.

Nästa dag kom Carina och hundarna på besök och vi grillade lite. Carina försökte få hundarna att bada i utebadkaret, men Tees var väldigt avvaktande. Carina hade ju duschat henne en dag när hon var väldigt smutsig och det ville hon inte vara med om igen.





Vi tar det väldigt lugnt eftersom det är så varmt och vi båda två tåler värmen så dåligt. Det får bli en runda på kvällen när det har svalkat av.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0