Mot Finland


På fredag morgon den 29 augusti kom Emil Innala till vår husvagn och undrade om vi sovit gott och det hade vi. Sedan vinkade han farväl och tackade för besöket, när vi startade mot Finland.

Ordentliga som vi är, så gick vi in i tullen med Tees pass och skulle visa upp det. Har ni papper sa tulltjänstemannen, då behövs det inte. Men när vi åker tillbaka då, frågade vi. Det behövs inte sa han. Det kändes snopet, här hade vi ett fint pass till Tees, med kort och allt som kostat stora pengar på Djursjukhuset och så behövde vi inte visa upp det.




Men vi fortsatte över bron och in i Finland och Torneå.




Vi var på väg till Rovaniemi. Timo ville visa en stad med bara nya hus, eftersom tyskarna brände ner de gamla, när de drog sig tillbaka efter kriget på 1940-talet.


På väg dit stannade vi till för fika och då hittade vi en finsk kåta.



I byn Tervola.

Vi hittade en skylt till en camping i Rovaniemi som låg väldigt vackert på en sluttning mot Kemi älv. Men älven var så strid, att där fick inte Tees bada. Stor varningsskylt var uppsatt vid älven.




Campingen och älven.



När vi hade ställt upp husvagnen, for vi till Artic Golf, som hade ett otroligt fint klubbhus och där passade vi på att fika lite. Timo hade besökt banan för 11 år sedan, som konsulent för Finska Golfförbundet, så han ville se dagens status på banan




Otroligt fint klubbhus.





Sedan gick vi ut på banan och letade efter verkstaden och hittade den och en mekaniker.




Men greenkeepern var tyvärr inte där, han var på stan och klippte sig. Timo tycker att han har så vackert förnamn. Han heter nämligen TIMO.


Därefter for vi till Tomteland och vad det fanns hus med prylar till försäljning. Tänk att vi var på samma ställe som familjen Beckham (fotbollsspelaren) ,som var och hälsade på tomten för nåt år sedan här.








Polcirkeln.





Många fina hus.





Pilar till "alla" världens städer.







Sedan njöt vi av solen och åt ute.






På natten var det nattfrost, tack o lov att långkalsingarna och duntofflorna var med.

På lördagen for vi till Lappset, en firma som tillverkar lekredskap till lekparkerna (undrar om inte deras produkter finns på min skola, eller så är det på stan jag har sett dem). Timo känner ägarna, men eftersom det var lördag så var firman stängd och Timo lämnade en hälsning.




Så här ser ett lekredskap ut.



Så var det dags att proviantera lite mat och Gunilla gick in på Prisma, ett stort varuhus, oj vad hennes hjärna vred sig, när hon hörde finskan och skulle klara av att handla själv. Men det gick, orden satt långt bak i hjärnan, så hon fick vad vi behövde.

Timo hittade en buss som tillhörde Haapanen och måste ha en bild på den.



Vi for hem till campingen och körde en tvättmaskin tvätt, så att vi inte behövde köpa nytt.


Efter det tog vi en 2 timmar lång promenad i Rovaniemi city. Vi började gå på den gamla bron över älven, där det även körde tåg och bilar, men Timos kroppshållning visade att han inte kunde fortsätta, eftersom han är höjdrädd, så vi vände om och tog den nyare bredare bron, där det inte fanns springor, så man kunde se ner till älven och vi kunde gå mera på mitten. Vi kom lyckligt över och fortsatte in mot centrum.




En mycket vacker bro och campingen.



Vi hittade några äldre hus men det var en mycket modern stad med nya fina hus.




Fina målningar på huset.



Gammalt med nytt i bakgrunden.




Som ni kanske vet så kommer Lordi från Rovaniemi, han som vann schlagerfestivalen och han hade fått uppkallat ett torg efter sig och det fanns flera andra minnesmärken till hans ära.



Lordis torg.



En restaurant.



Det var kyligt och vi saknade vantar, oj!!. Timo hittade en idrottsplats och var tvungen att kolla gräset och Tees satt så fint och väntade på husse.




Vi beslöt att stanna 2 nätter eftersom campingen var så fin och vi behövde ta det lugnt ett tag.



Vilken fin björk som fanns vid campingen.



En staty som handlade om mjölkens betydelse för barn.




Det blev många småpromenader med Tees och vila.



Här vill Tees busa med husse.



Lite mys i vagnen.



Här borstar Timo efter Tees fällning och Tees städar sin korg, vilket händer då och då.



Campingen skulle stänga nästa dag så det passade oss precis, vi skulle fortsätta söderut mot Tammerfors.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0