Äppelmos.

På lördag förmiddag ringde Carina och  undrade om inte det var dags för äppelmosfabriken att starta igen. Timo hade ätit upp förra årets skörd plus en hel del av Carinas, redan för längesedan.

Carina plockade äpplen från träden, både sommar och vinteräpplen dög fint till mostillverkningen.



Så monterade vi ihop vår gamla Electrolux (snart 40 år gammal, som fungerar ännu). Det går bra att  vara 2 personer, men är man 3, så kan 1 vila ibland.




Vi kör  kärnhusen och skalen 3 ggr, så blir moset fast och fint (lite ekonomiskt också).,



Timo ser fram emot att få havregrynsgröt med mycket äppelmos på morgnarna, den bästa starten på dagen enligt honom.



Tänk så billigt det blev, gratis frukt från Carina, gratis el och bara knappt 1 kg socker till 30 l mos (vi skippade sötinetterna, eftersom vi kom fram till, att det är nästan bara Timo som äter moset). Varför gör inte fler nyttig äppelmos, då det finns så gott om äpplen och den tar ingen längre tid att göra, kanske 6-7 liter i timmen. Ett roligt årligt teamjobb hos Carina! Timo tycker det är så kul att göra äpplemos, så han kan tänka sig bli äppelmoskonsulent.



Carinas hundar lägger sig var som helst (gärna under bordet) men Tees har svårt att komma till ro, tills Carina hämtade "prinsesskorgen", då dög det att ligga där. Det gick tom att ligga 2 hundar i den, som Shiva och Tees.



Det blev ugnsfalukorv och potatismos till lunch, jättegott.



Sedan kaffe och skorpor efter maten.



Det behövdes en vilopaus tyckte Timo och gassade i solen.




Tees hade också hittat en fin upphöjd plats.



Så lade vi ner mos i Carinas frys och tog en del med hem. Men ve och fasa, när vi öppnade vår lilla frys så hade en sladd legat mellan dörren och frysen, så det såg hemskt ut. Tjock is överallt. Vi stoppade innehållet i kylväskor och så hade Timo ett stort jobb, med att tina bort all isen. Det tog lång tid och mycket vatten rann på handdukar och tidningar, som vi lagt där. Efter flera timmar när all is var borta, la vi in varorna igen och startade infrysningen. Det var ju nyttigt att se vad man hade i frysen, men en del fick vi kasta. Men nu är det fin ordning i frysen och en hel del äppelmos också. Oj vad vi var trötta och sov gott den natten efter allt arbete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0